Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

07. 11. 2017. 19:05 >> 18:33

NIZ SERVISA PODRŠKE

BP primjer dobre socijalne zaštite

U zajedničkoj posjeti Bijelom Polju danas su boravili članovi Odbora za ljudska prava i slobode i Odbora za zdrastvenu i socijalnu politiku Skupštine Crne Gore, koji su tom priliko pored lokalne uprave posjetili i više socijalnih ustanova.

"Odnos lokalne zajednice i građana u Bijelom Polju prema jednoj u Crnoj Gori načešće stigmatizovanoj populaciji je značajno drugačiji i kvalitetniji. Zato građani Bijelog Polja mogu biti primjer ostalim sredinama kako se treba odnositi prema jednoj grupi osoba koja ima posebne potrebe", kazao je nakon posjete Dnevnom centru „Tisa“ i Maloj grupnoj kući u Bijelom Polju Halid Durković, predsjednik Skupštinskog odbora za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore.

Opština Bijelo Polje je još 2004. godine prva u Crnoj Gori otvorila Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju a potom nastavila sa otvaranjem niza servisa za podršku djeci sa smetnjama u razvoju ali i starim osobama i djeci bez roditeljskog staranja.

"Time je poslala poruku široj zajednici da u jednom sinergijskom odnosu države i lokalne uprave te promjenom svijesti građana Crne Gore ne dozvolimo da nijedan građanin bez obzira na svoj psiho-fizički razvoj ne bude izvan već u fokusu naše pažnje. Bijelo Polje na najljepši način pokazuje kako treba da se radi. Država u narednom periodu treba da se usesredi pažnju i na zbrinjavanje osoba sa smetnjama sa više od 26. godina jer više ne mogu koristiti dosadašnje servise", istakao je dr Suad Numanović.

Direktor Dnevnog centra Ensad Omerović je kazao da u su u „Tisi“ u toku radovi na izgradnji dodatnih 180 kvadrata koje finasira američka ambasada, čime će se zadovoljiti standardi koje je propisalo resorno ministarstvo.

"Usluge te ustanove trenutno koriste 22 osobe, njih 17 svakodnevno borave u Dnevnom centru dok preostalih pet boravi u Maloj grupnoj zajednici", kazao je Omerović.

Pored članova pomenutih odbora, socijalne ustanove u Bijelom Polju i lokalnu upravu danas su posjetili i šef UNICEF-a za Crnu Goru Osama Makavi Kogali, zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković, te kordinator za ljudska prava u NVO Građanska alijansa, Milan Radović.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније