Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

08. 11. 2017. 08:10 >> 07:39

DEVET VRSTA

Povučene lutke štetne za zdravlje

Zdravstveno sanitarni inspektori u posljednjih sedam dana sa crnogorskog tržišta povukli su čak devet vrsta različitih lutki za djecu zbog povećane koncentracije opasne hemikalije ftalat, koja ozbiljno može da naruši zdravlje djece i da uzrokuje oštećenje reproduktivnog sistema, piše Pobjeda.

Još jedna vrsta sa tržišta je povučena ranije krajem oktobra.

Iz Uprave za inspekcijske poslove Pobjedi su kazali da će javnost o spornim proizvodima obavijestiti kada budu imali kompletan izvještaj u kojim su sve objektima prodavane opasne igračke i koliko ih je ukupno pronađeno na tržištu.

Gumena igračka "Freeze" čija je zemlja porijekla Kina, u prodavnicama je bila od 12. do 24. oktobra, a upozorenje i obavještenje o povlačenju tog proizvoda objavila je juče firma BK komerc koja je uvozila spornu igračku.

"Igračka ima povećan sadržaj BIS ftalata u odnosu na propisanu vrijednost. Izmjerena vrijednost je 13,7 odsto po masi, a dozvoljena je 0,1. Ovaj ftalat može štetiti zdravlju djece i uzrokovati oštećenja reproduktivnog sistema”, naveli su u obavještenju za potrošače. Kako su dodali, oni koji su kupili spornu igračku treba da je vrate i od prodavca će dobiti natrag svoj novac.

Osim ove igračke, na portalu potrošač.me piše da su u posljednjih sedam dana inspektori pronašli devet vrsta igračaka popularnih kod djece, od kojih je svaka imala mnogo veću koncentraciju ftalata od dozvoljene. Lutka "Magic girl", o kojoj su mediji pisali prošle sedmice ima 9,3 odsto ftalata po masi i odjevena je u plavu haljinu, smeđe boje kose.

Lutka "Charm girl" uvezena je u našu zemlju prije šest dana, a izmjerena vrijednost ftalata je 9,3 odsto po masi.

Proizvedena je u Kini, a odjevena je u plavu haljinu, smeđe boje kose. Pakovanje je kartonsko-plastična kutija sa providnim prednjim dijelom pojašnjavaju u obavještenju za potrošače. Čak 14,9 odsto ftalata po masi pronađeno je u jednoj od najpoznatijih dječijih igračaka „Minion”.

Gumena igračka proizvedena je u Kini, žute i plave boje, nelomljiva je i nerasklopljiva. Pakuje se u providnu kesicu sa kartonskim dijelom na kraju navodi se u obavještenju.

Rozi gumeni konjić "My lovely horse" ima 2,9 odsto opasne hemikalije po masi i, kako se navodi na portalu potrošač.me, može ozbiljno da ugrozi zdravlje djece.

Kako preciziraju, igračka je intenzivno roze boje sa ljubičastom grivom i repom.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније