Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

09. 11. 2017. 11:35 >> 11:06

U 2017.

Pejović: Ispunjeno 72 odsto obaveza

Realizacija obaveza iz programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji 2017-2018 odvija se zadovoljavajućom dinamikom, saopštio je ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović. On je poručio da je u prva tri kvartala 2017., od 259 obaveza ispunjeno 187, odnosno 72 odsto.

Kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova, ministar Pejović je učestvovao u radu 12. i 13. sjednice Odbora za evropske integracije na kojima je razmatrano i prihvaćeno više dokumenata iz procesa pristupanja Crne Gore EU.

"Ministar je članovima Odbora predstavio sedmi polugodišnji izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u EU, za period januar – jun 2017, petnaesti kvartalni izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u EU, za period jul – septembar 2017, treći kvartalni izvještaj o realizaciji obaveza iz Programa pristupanja Crne Gore EU 2017-2018, kao i polugodišnje izvještaje o realizaciji akcionih planova za 23. i 24. poglavlje za period januar – jun 2017", navodi se u saopštenju.

Ministar je, kako se dodaje, predstavio realizovane aktivnosti u oblastima političkog dijaloga s EU, pregovora o pristupanju CG Evropskoj uniji, informisanja javnosti o procesu pristupanja Evropskoj uniji, sprovođenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, usklađivanja zakonodavstva Crne Gore s pravnom tekovinom Evropske unije i Instrumenta za pretpristupnu podršku – IPA.

Kako je saopšteno iz ministartva, Pejović je podsjetio da su, tokom izvještajnog perioda otvoreni pregovori u poglavljima 1. Sloboda kretanja robe i 22. Regionalna politika i koordinacija strukturnih fondova, privremeno zatvoreno poglavlje 30. Vanjski odnosi i usvojena pregovaračka pozicija za 17. poglavlje Ekonomska i monetarna unija, čime je Vlada zadržala dobru dinamiku u vođenju pregovaračkog procesa.

"Predstavljajući sprovođenje Programa pristupanja Crne Gore EU 2017-2018, ministar je istakao da se realizacija obaveza odvija zadovoljavajućom dinamikom. Poručio je da je u prva tri kvartala 2017, od 259 obaveza ispunjeno 187, odnosno 72 odsto, kroz donošenje 159 zakonskih i podzakonskih akata i 28 strategijskih dokumenata", ističu iz Ministarstva evropskih polova.

U dijelu sjednice posvećene realizaciji akcionih planova za poglavlja Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i bezbjednost, kako se navodi ministar je informisao o stepenu ispunjenosti definisanih obaveza za prvih šest mjeseci 2017.

"Istakao je da je, u akcionom planu za 23. poglavlje, od ukupno prispjele 194 mjere, realizovano ili se u kontinuitetu realizuje 133 mjere odnosno 69%", navodi se u saopštenju.

Kada je riječ o realizaciji akcionog plana za 24. poglavlje, ministar je, kako dodaju, saopštio da je od 170 dospjelih mjera realizovano ili se kontinuitetu realizuje 125, odnosno 73 % ukupnog broja dospjelih mjera.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније