Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

09. 11. 2017. 13:42 >> 13:28
2

APEL GA

Eliminišimo elemente fašizma

Retrogradnim fašističkim idejama u današnjoj Crnoj Gori ne može biti mjesta, poručili su iz Građanske alijanse, povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma.

Na ovaj datum desila se Kristalna noć - simbol početka sistematskog iskorjenjivanja Jevreja u Evropi.

„Na današnji dan dužnost svakog slobodoumnog građanina je da pošalje snažnu poruku protiv savremenih manifestacija ideologija mržnje. Da ih prepozna, da im se odupre i da ih porazi. Na žalost, fašističke ideje nijesu poražene u Evropi ove 2017, a ni Crna Gora nije izuzetak. Jedino što se mijenja i pojačava jesu frustracije, jer na ovaj datum godinama moramo slati iste poruke“, poručuju iz GA.

I koliko se fašistička društveno-politička praksa ukorijenila unutar svih djelova društva, bez obzira da li se oni retorički zalagali za ili protiv principa koji se simbolički povezuju sa fašizmom.

„Zato je pred nama individualno i kolektivno zadatak i izazov da prepoznamo i obilježimo elemente fašizma i to ne samo onamo gdje tradicionalno postoji netrpeljivost prema drugom, različitom - već tamo gdje ga do sada nijesmo očekivali - na online svijetu koji sve više udomljuje najopasnije poruke i širi ih nevjerovatnom brzinom, pogotovo među omladinom“, poručuju iz GA.

Svjesni smo kažu, da u Evropi postoji trend jačanja desničarskih struja koje nažalost snagu generišu iz različitih nezadovoljstava koja savremena društva sa sobom nose, a naša obaveza je da ne dozvolimo jačanje prikrivenih fašističkih ideja, već da razgrnemo plašt i direktno ukažemo na njih.

„Zato političke elite kod nas i širom svijeta imaju posebnu obavezu i fokus na proces razotkrivanja i sankcionisanja fašizma - kako ni u jednom momentu i nikad više ne smijemo dozvoliti njegovo širenje, štetan uticaj koji može imati nesagledive posljedice. Prosto, retrogradnim fašističkim idejama u današnjoj Crnoj Gori ne može biti mjesta“, zaključuje se u saopštenju GA.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније