Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Anadolija; B.V. ]

09. 11. 2017. 14:10   >>  13:39 7

ISTRAŽIVANJE CGO

Za studente Tito simbol antifašizma

Studenti u Crnoj Gori imaju određena znanja o pojmu "antifašizam", ali u njihovoj percepciji ovog pokreta i dalje je mnogo nepoznanica, pokazali su rezultati istraživanja koje je sproveo Centar za građansko obrazovanje.

 

Ova organizacija sprovela je istraživanje na uzorku od 280 studenata crnogorskih univerziteta, starosti od 18 do 30 godina, u periodu od 1. do 6. novembra.

Istraživanje je pokazalo da studenti u značajnoj mjeri poznaju pojam "antifašizam", njih 86 odsto.

„Manje od jedne četvrtine ispitanih je znalo da se antifašizam kao pokret razvio između dva svjetska rata. Zabrinjavajuće je što malo više od jedne trećine studenata Filozofskog fakulteta, na kome se obrazuju istoričari, nijesu znali kada se razvio ovaj pokret“, kazala je na predstavljanju rezultata Tamara Milaš iz CGO-a.

Ukupno 61 odsto ispitnih studenata razlikuje fašizam od nacizma, dok je među ličnostima koje su simbol antifašizma, 70 odsto studenata se izjasnilo da je to Josip Broz Tito.

Istraživanje je pokazalo da više od dvije trećine ispitanih studenata ne zna da se kragujevački masakr dogodio 1941. godine.

Milaš je saopštila da se među zaključcima istraživanja može vidjeti da studenti svih univerziteta većinski prepoznaju da se o antifašizmu kroz formalni obrazovni sistem uči malo.

„Prednost je što u Crnoj Gori nema pokušaja revizije antifašističke tekovine. Zaključak je da crnogorski studenti imaju određenja znanja, ali i mnogo nepoznanica za ovu temu“, kazala je Milaš.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније