Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila R.B.

09. 11. 2017. 17:35 >> 17:04
7

PRIJATELJI CG

Brajović primio počasne akademike DANU

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović primio je danas evropske akademike - počasne članove Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, koji borave u Crnoj Gori, kao i delegaciju DANU na čelu sa predsjednikom, akademikom Sretenom Perovićem.      

Brajović je iskazao zadovoljstvo susretom sa prijateljima Crne Gore – počasnim članovima DANU, kao i njihovim domaćinima, i naglasio značaj podrške kulturnih stvaralaca identitetu i ukupnoj dobrobiti naše države.

Uz zahvalnost predsjedniku Skupštine na prijemu evropskih i crnogorskih akademika, predsjednik DANU je naglasio da uvaženi gosti, kojima će diplome počasnog članstva biti uručene sjutra na svečanosti u Podgorici, jesu veliki pjesnici, prijatelji Crne Gore i promoteri njene kulture.

Jedan od dobitnika statusa počasnog člana DANU, prof dr Jon Deakonesku, podsjetio je da kultura uvijek stvara mostove među narodima i državama i dodao da vjeruje da će upravo kultura imati snage da učini Evropu prostorom bez granica.

Takođe dobitnik statusa počasnog člana DANU, prof dr František Lipka naglasio je, kao odličan poznavalac prilika u Crnoj Gori i cijelom Zapadnom Balkanu, da je naša država za deset godina postigla mnogo više nego što se 2006. godine to moglo pretpostaviti i očekivati. 

"Crna Gora je od tada, u teškim uslovima, uspjela da sačuva političku stabilnost, popravi privredu, životni standard i napreduje na polju spoljne politike", rekao je bivši ambasador Slovačke u Crnoj Gori, i iskazao žaljenje zbog neučešća opozicije u parlamentarnom životu svoje države, jer, kako je naglasio, na taj način narušavaju ugled i istorijsku važnost Skupštine Crne Gore. Lipka je takođe rekao da počasno članstvo u DANU za njega predstavlja još jednu kopču koja ga veže za Crnu Goru.

Sastanku sa predsjednikom Skupštine prisustvovali su i član DANU prof. dr Mihailo Burić kao i počasni konzul Ukrajine u Crnoj Gori mr Predrag Milović.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније