Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

10. 11. 2017. 13:16 >> 12:51
1

CEDIS SAOPŠTIO

Ukradeni bakarni djelovi iz trafostanica

Nepoznata osoba ukrala je bakarne djelove iz dvije trafostanice na području andrijevičke opštine i havarisala drveni stub, čime je Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS) pričinjena šteta od oko deset hiljada eura, saopšteno je iz te kompanije.

Navodi se da su mreža i objekti CEDIS-a konstantno na meti kradljivaca.

"Na području andrijevačke opštine, nakon prijave prekida u napajanju dalekovoda 10 kV "Kralje", ekipa je u stijedu izašla na teren i utvrdila krađu bakarnih djelova iz transformatora dvije stubne trafostanice (STS) "Rudo Brdo" i "Gradišnica"", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je utvrđeno da je nepoznata osoba, u cilju prekida u napajanju dalekovoda, testerom havarisala drveni stub na potezu od STS "Rudo brdo" do STS "Gradišnica".

Stub, kako je pojašnjeno, nije oboren jer su ga držali provodnici, "zbog čega je NN lice oborilo stablo smrče na koridoru dalekovoda, što je izazvalo prekid u napajanju, nakon čega su havarisane trafostanice".

"Direktna šteta pričinjena CEDIS-u iznosi oko deset hiljada eura, a slučajevi su prijavljeni policiji i podnešene su krivične prijave protiv NN lica", kaže se u saopštenju.

Kako su kazal iz CEDIS-a, STS "Gradišnica" je na sličan način havarisana i u prethodnom periodu, dok su tokom ljeta samo na području opštine Berane havarisane tri trafostanice iz kojih je izvučeno transformatorsko ulje.

"Aktuelna krađa elemenata u trafostanicama "Rudo Polje" i "Gradišnica" je čak 44 slučaj, zabilježen tokom prethodne dvije godine na području Regiona 3 - Berane, Andrijevica, Rožaje, Gusinje, Petnjica, Plav)", naveli su iz te kompanije.

Oni su naglasili da je svako neovlašćeno pristupanje elektroenergetskim objektima izuzetno rizično.

"Zbog neznatne materijalne koristi pojedinci rizikuju život, remete redovno napajanje električnom energijom i nanose materijalnu štetu koja znatno prevazilazi njihovu eventualnu dobit", upozorili su iz CEDIS-a.

Prema njihovim riječima, na meti kradljivaca najčešće su bakar iz transformatora i vodova, transformatorsko ulje, kao i L–profili sa stubova distributivne mreže.

"Apelujemo na građane da svaku neovlašćenu djelatnost na stubnim mjestima i trafostanicama prijave CEDIS-u ili najbližoj policijskoj stanici, i na taj način pomognu u suzbijanju ovog visokorizičnog oblika krađe", kaže se saopštenju.

Iz CEDIS-a su poručili da će nastaviti da sprovode sve zakonom propisane mjere kako bi zaštitili svoju imovinu i omogućili korisnicima uredno napajanje strujom.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније