Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

11. 11. 2017. 08:03 >> 07:32
2

NEPOTREBAN

Ukidaju konzilijum za magnetnu

Konziljum za magnetnu rezonancu najvjerovatnije će biti ukinut nakon što je analiza pokazala da je nepotreban, s obzirom na to da više od 90 odsto pacijenata dobije odobrenje za ovu dijagnostičku metodu. Samim tim konzilijarno odlučivanje je nesvrsishodno, a i trošak je kako za zdravtsveni sistem tako i za pacijente.

Pomoćnica ministra zdravlja dr Vesna Miranović za Pobjedu kaže da je za prvih šest mjeseci na konzilijum za magnetnu rezonancu u Kliničkom centru iz cijele Crne Gore došlo 240 pacijenata, a svega njih 18 je vraćeno. 

"Smatramo da je racionalnije da se ljekar u potpunosti posveti pacijentu koji dođe na zakazani pregled i tada donese odluku da li mu je potrebna magnetna rezonanca ili recimo skener. Da se sa konzilijuma vratilo 50 odsto onda bi on imao smisla, ali sa šest procenata nema, jer se plaćaju veliki putni troškovi, prave se gužve", kazala je dr Miranović.

Ona ističe da je od uvođenja sistema elektronskog zakazivanja specijalističkih pregleda napravljena ušteda u putnim troškovima za oko 150.000 eura. Analiza Ministarstva zdravlja, između ostalog, pokazala je da je 11 ljekara, mahom iz Doma zdravlja Podgorica i Nikšić, napisalo čak 50.000 uputa.

Veliki broj uputa stigao je i sa sjevera, tačnije domova zdravlja u Mojkovcu i Bijelom Polju. Stoga je, kaže Miranović, pokrenuta eksterna kontrola u ovim zdravstvenim ustanovama.

SMS porukeIz Ministarstva zdravlja najavljuju da će biti riješen i problem neodazivanja pacijenata na zakazane preglede. Ubuduće će, kaže Miranović, na uputu stajati naznaka da će pacijent prije dogovorenog termina kod specijaliste biti kontaktiran.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније