Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

12. 11. 2017. 15:44 >> 15:15

NAUČNICI IZ DIJASPORE

Svjetski, a naši

U Budvi se, početkom novembra, na velikoj međunarodnoj konferenciji, raspravljalo o ekonomskim perspektivama Crne Gore i regiona na putu ka Evropskoj uniji.

Na poziv Ministastva nauke, skupu je prisustvovalo i 35 naučnika iz dijaspore, među kojima i oni koji rade u timu sa ovogodišnjim dobitnicima Nobelove nagrade.

Nije im bilo teško doći samo zbog ovoga poziva, nadajući se da neće samo na tome ostati. Raspravljali su u Budvi o politici i ekonomiji poznati političari i državnici, i privukli najveću pažnju. Iako su novinarske ekipe jurile za njima, na skupu su bili i oni , o kojima priča cijeli svijet.

Lično manje primjetni, a sa naučnim dijelom grandiozno prisutni, na naučnom polju od Evrope do Amerike.

Profesor Vuk Mandić, prošle godine bio je na naslovnim stranama svjetskih medija. Nevjerovatna otkrića gravitacionih talasa, u timu američkih fizičara, kojima je ove godine za taj projekat pripala Nobelova nagrada. Amerika mu je pružila sve, a šta bi mogla da uradi Crna Gora.

Prof dr Dušan Petranović, nekadašnji dekan Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici, kasnije profesor u Americi, a sada zaposlen u velikoj koorporaciji u Kaliforniji . Trenutno se bavi usavršavanjem integrisanih kola za najtraženiju stvarčicu na svijetu.

Možda su vam njihovi gravitacioni talasi, “akceleratori tamna materija”, čudni i nepoznati , ali dovoljno je da znate da su to čuda koja mijenjaju svijet.

Na njima danas rade timovi najpoznatijih stručnjaka na planeti. Među njima su i naši načnici, spremni da pomognu domovini. Samo da ih ona, od konferencije do konferencije , ne zaboravi.

Olivera Vukadinović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније