Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

11. 11. 2017. 17:15 >> 16:44
1

SJEĆANJE NA STRADALE

U Herceg Novom obilježen Dan primirja

Polaganjem cvijeća na spomenik strijeljanim rodoljubima 1914-1916. kod manastira Savina i na spomen obilježje na Ilinici danas je u Herceg Novom obilježen Dan primirja, u znak sjećanja na 11. novembar 1918. godine kada je na snagu stupilo primirje u Prvom svjetskom ratu.

Iz Opštine Herceg Novi je saopšteno da je polaganju vijenaca na Savini prethodio parastos u manastiru svim poginulim i stradalim za slobodu, kojem su prisustvovali predsjednik Opštine Stevan Katić i potpredsjednik Miloš Bigović, generalni konzul Republike Srbije u Crnoj Gori Slobodan Bajić i konzul Zoran Dojčinović. Pored njih, cvijeće je ispred organizatora položio Nebojša Rašo iz udruženja Srpski soko Herceg Novi.

Bajić je napomenuo da je ovaj dan državni praznik Republike Srbije.

"Obilježavanjem Dana primirja mi odajemo počast svim žrtvama, kako pripadnicima oružanih snaga, tako i civilima nevino postradalim u Prvom svjetskom ratu. Takođe, želim da istaknem činjenicu da su se u Prvom svjetskom ratu Srbija i Crna Gora zajedno borile protiv okupatora. Svi slobodoljubivi građani Srbije i Crne Gore sa ponosom se sjećaju svojih predaka koji su svojom krvlju i životima oslobodili naše države i dali veliki doprinos slobodi svih građana porobljene Evrope", kazao je Bajić.

Kako se navodi u saopštenju, predstavnici Opštine i nevladine organizacije „Avenir“, koja njeguje francuski jezik i kulturu u podne su tradicionalno položili cvijeće na spomen obilježje francuskim vojnicima palim u Napoleonovim ratovima u Boki Kotorskoj, koje su na Ilinici iznad Herceg Novog svojim sunarodnicima podigli francuski vojnici koji su se borili u Prvom svjetskom ratu.

Svetlana Čolak Antić iz NVO „Avenir“ istakla je da je Dan primirja praznik Francuske, ali i dan kada se širom Evrope i u drugim dijelovima svijeta odaje počast milionima poginulih u Prvom svjetskom ratu, sa porukom da rata više ne bude.

"Sjećanje na poginule obaveza je svih generacija koje uživaju u dobrobitima slobode. Ujedno, to je poruka svima, a naročito mladima koji sada stasavaju, da uvijek moraju imati na umu vrijednosti mira jer suština civilizacije počiva u razvoju humanizma, a ne samo modernih tehnologija", kazala je Čolak Antić.

Polaganju cvijeća ove godine je prisustvovala i francuska državljanka Martin Šoker, čiji djed je bio borac na Solunskom frontu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније