Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Nataša Mitrović, TVCG

12. 11. 2017. 16:28 >> 15:56
9

LAURA PROTAT

Gospodarica crnogorskog neba

Laura Protat, pilot je helikoptera u Crnoj Gori. Za TVCG kaže da njeno zanimanje nosi dozu straha, ali da to pomaže da se održi sigurnost i ravnoteža između profesionalnosti i uživanja u letu. Laura otkriva kako je došla u našu zemlju i zašto se za helikopter smatra da je "mašina slobode".

Italijanka, rođena u Rimu, Laura Protat, od devetnaeste godine gospodari nebom u svojoj letjelici. A kada se žena nađe u poslovnom okruženju koje tradicionalno pripada muškarcima, onda zavređuje ogromno poštovanje i prije nego je upoznate. Otkriva nam kako je život 2014. doveo na Balkan.

"Moj sadašnji šef i vlasnik kompanije, došao je u Rim da leti helikopterom kojim sam ja upravljala. Nakon toga, ostali smo u kontaktu i poslije nekoliko mjeseci dobila sam ponudu da upravljam njegovom avio-kompanijom u Crnoj Gori", rekla je Protat, pilot kompanije "Airways Scenic & Charter". 

Pored toga što izvodi avio-operacije i organizuje ture razgledanja Crne Gore helikopterom, Laura iznajmljuje i avione za privatne čartere u cijelom regionu. Ipak, najveću sreću i dalje osjeća u helikopteru, iako kaže biti pilot nije nimalo lako, ali njoj je pošlo za rukom.

"Ja volim da za helikopter kažem da je to mašina slobode. Zašto? Jer, ako letite avionom treba vam aerodrom, pista, a za helikopter to nije potrebno, s njim možete da sletite bilo gdje, gdje ima dovoljno prostora", dodala je Protat.

Iako pilote zamišljamo kao hrabre ljude bez straha, Laura nas je razuvjerila.

"To apslolutno nije tako. Pilot uvijek mora u sebi da ima dozu straha jer to pomaže da se održi sigurnost i pravi balans između profesionalnosti i uživanja u letu. Strah je uvijek prisutan, što znači da imate osjećaj odgovornosti za svoj i tuđi život. Strah jedino nije dobar u smislu da vas blokira i da zbog toga u pojedinim situacijama ne možete da odreagujete", kazala je Protat.

A žene, objašnjava Laura, kada je ovaj posao u pitanju, imaju prednost.

"Zato što smo rođene sa materinskim instiktom, imamo osjećaj za strah, sigurnost putnika i ličnu sigurnost. Dok muškarci imaju ego i moguće da bi ponekad više rizikovali nego što bi trebali", objasnila je Protat.

U bogatoj karijeri, susrela se sa raznim reakcijama ljudi.

"Bilo je onih koji su pozitivno iznenađeni kad vide ženu pilota, do onih koji se u početku uplaše i odmah pitaju da li uopšte moram da letim sa ženom. Ipak, nakon leta, budu zadovoljni", rekla je Protat.

Na pitanje, koji je predio ostavio bez daha u toku dosadašnje pilotske karijere, bez razmišljanja odgovara:

"Kanjon tare, definitivno. Ne bih mogla da ga uporedim ni sa jednim, a letjela sam širom Evrope. Nevjerovatan je i tu zapravo vidite šta sve priroda može da stvori. Tura od Njeguša do Bokokotorksog zaliva, takođe, je fanstastična."

Na kraju kaže da kada se osvrne unazad, zadovoljna je u kom smjeru je otišao njen život zato što radi ono što voli.

"Mislim da je to glavna svrha života. Neko nema sreću da radi ono što voli, ali ja sam je imala i prestaću ovim da se bavim onog trenutku kada prestanem da uživam", zaključila je Protat.

Ove godine, Laura je u nebo iznad Crne Gore vinula hip hop muzičara Akona, kao i bivšeg predsjendika Ek Žoze Manuela Baroza tokom trajanja Global citizen foruma u Miločeru.

Prošle godine, da vide prirodne ljepote naše države imali su nekadašnji šampion Formule 1, Luis Hamilton, i britanska pjevačica porijeklom sa Kosova, Rita Oro.

Niko od njih, prenosi nam Laura, nije ostao imun na impresivan pejzaž a Baroza je kaže lično pozvala da ponovo dođe uz obećanje da će se lično pobrinuti da mu pokaže sve ljepote Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније