Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

07. 07. 2013. 09:08 >> 09:08

BERBA NA PLANTAŽAMA

Za gajbu 18 centi i tako 100 puta na dan

Nikšićanin Radinko Matijašević (69) već pola decenije dolazi na berbu voća na podgoričkim “Plantažama”. Planira da nastavi, jer se, kaže, može dobro zaraditi.

"Za jednu gajbu težine oko 3,5 kilograma bresaka dobijam 18 centi. Uberemo uvijek oko 150, možda i do 200 gajbi dnevno, tako da zaradimo dnevnicu od 18 eura”, rekao je za Blic Matijašević.

On je jedan od 120 sezonskih radnika koji su došli sa svih strana u Podgoricu da bi zaradili.

Mnogo je onih koji su dolazili na berbu iz okolnih zemalja, ali ove godine ih je najmanje do sada. Nije rijetkost ni da dolazi više članova jedne porodice. Divna, Dijana i Danijela Krstić zajedno rade na “Plantažama”. Divna sa kćerkama Dijanom i Danijelom dolazi u Crnu Goru iz malog mjesta Milići, kod Zvornika u BiH, jer je i ranijih godina uspijevala dobro da zaradi.

"Lijepo se može zaraditi na “Plantažama”. Dolazimo iz Republike Srpske, ovdje nam se svidjelo ranijih godina. Imamo lijepe uslove i ništa nam ne nedostaje u Podgorici. Ovo je već treća godina kako dolazim na berbu bresaka i nektarina, a možda ostanemo i na berbu grožđa", kazala je Divna Krstić, koja na "Plantažama" provodi oko 10 mjeseci godišnje, obavljajući razne poslove u ovoj firmi.

Ima radnika koji uberu i do 150 gajbi dnevno. Mada, rekord drži 70-godišnji Nikšićanin Vaso Bulajić, koji je za jedan dan ubrao 164 gajbe bresaka. On je iskusan radnik i dolazi na berbu već 15 godina objasnio je šef objekta za breskve Radoslav Mirović.

Berba stonog grožđa startovaće sa "kardinalom" 18. jula. Do sada je ubrano šest sorti bresaka i tri sorte nektarina. Od bresaka "rojal glorija", "marija marta", "elegant lejdi", "rome star", "o henri i bolero", dok su od nektarina to "kaldezi", "big top" i "mej grand".

Kvalitet je ove godine odličan, a i voćke su veće nego ranije. Potražnja je toliko dobra da ne možemo da postižemo da proizvodimo. Dnevno se ubere i proda oko 24 tone rekao je Mirović.

(Blic)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније