Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

F.R.

14. 11. 2017. 08:11 >> 07:40
55

U "REPLICI"

Vjerske zajednice oprečno o Zakonu

Predstavnici pravoslavnih i katoličke crkve, kao i Islamske zajednice u emisiji "Replika" Televizije Crne Gore raspravljali su o Zakonu o slobodi vjeroispovjesti.

21:21 - Džomić je poručio da se Venecijanska komisija nije ni izjasnila o Zakonu o slobodi vjeroispovjesti.

21:18  -  Potpredsjednik Savjeta CPC Stevo Vučinić je rekao da je Venecijanska komisija prepoznala problem zloupotrebe crkvi u političke svrhe i destabilizaciju političkih prilika.

21:12 - Koordinator Pravnog savjeta Mitrolopolije Crnogorske Primorske Velibor Džomić je kazao da se slaže sa Tonsatom oko pitanja poreza, poručivši da je Zakonom o porezu na dodatu vrijednost uređena ta problematiku. On je naglasio da je cilj Zakona da se izazovu društveni sukobi.

21:09 - Kancelar kotorske Biskupije Robert Tonsat je rekao da treba odvojiti porezive i neoporezive aktivnosti kako bi se razmatralo to pitanje.

"Mi smo spremni da plaćamo porez. Ali, ako smo gotovo apsolutno neprofitni, treba tu jasno precizirati. Drugi zakoni imaju u vidu neprofitnu prirodu crkava", smatra on.

21:01 - Džomić smatra da se na temelju ugovora koje država ima sa Katoličkom crkvom, Islamskom zajednicom i Jevrejskom zajednicom treba tražiti modalitet samostalnog djelovanja na saradnju radi opšteg dobra.

20:57 - Tonsat je poručio da bi Zakon trebao donijeti ravnotežu između odnosa države, crkava i vjerskih zajednica, ali i među samim zajednicama, "a iz ovog razgovora vidite da se to ne postiže".

"Problem treba riješiti nekim drugim zakonima ili razgovorima", objasnio je on.

20:53 - Vučinić je kazao da nije moguće uspostaviti puni suverentitet ako ne postoji duhovni suverenitet.

20:37 - Džomić je kazao da država danas ne može zakonom o slobodi da propisuje nacionalizaciju sakralnih objekata bilo koje vjeroispovjesti.

"Netačan je navod da je nešto upisano u Crnoj Gori na beogradsku Patrijaršiju. Osim jedne kuće koja je poklonjena istorijski Pećkoj patrijaršiji i koju koristi cetinjska Bogoslovija, sva crkvena pravoslavna imovina, hramovi, manastiri, imovina je upisana na Mitropoliju Crnogorsko primorsku", naglasio je on.

20:35 - Vučinić  je naglasio da je član 52. ključan, te da u njemu, sa stanovišta CPC ništa nije problematično. On je naveo primjer manastira Duga koji je, kako je rekao, do 1997. bio u vlasništvu države, da bi nakon toga bio upisan na Mitropoliju Crnogorsko primorsku.

"Sve vjerske zajednice i crkve koje raspolažu dokazom da su do 1918. bile vlasnice bilo kog objekta, livade, šume ili pašnjaka, njima će se to vratiti. Problem je sa beogradskom Patrijaršijom što ona nema. To je bilo vlasništvo bratstava, sela i ono se mora vratiti tamo gdje pripada, iako je nezakonito upisano", smatra on.

20:33 - Redžematović je kazao da je logično da bude državno ono što je država i napravili.

"Međutim kod nas nastaje problem kada se imovina koju su građani uvakufili pretenduje da postane državno vlasništvo, što opet je u kontradiktornosti s našim pravom koje je uvedeno Sporazumom između Vlade i Islamske zajednice u Cnoj Gori", smatra on.

20:31 - Tonsat je istakao da je 1918. problematična jer Katolička crkva ima zagarantovana prava svojine daleko prije te godine, od iste države koja je bila na toj teritoriji.

On je objasnio da je član 52. apsurdan i nejasan, a da se kotorska Biskupija nadala da će se riješiti pitanje restitucije otete imovine od 1945. do 2000.

20:26 - Džomić je saopštio da Vučinić iznosi neistine, godinama "zloupotrebljavajući javnu riječ". "Pred svim državnim organima epilog te njegove priče je fiasko. Čudim se odakle energije da se brutalno saopštavaju neistine. Vučinić govori kao da je on pisao Nacrt zakona o slobodi vjeroispovjesti i nije čudo što su ga u Podgorici nazvali `Stevov zakon`", saopštio je koordinator Pravnog savjeta Mitrolopolije Crnogorske Primorske.

Džomić se osvrnuo na 52.član Nacrta Zakona o slobodi vjeroispovjesti, koji predviđa da su svi vjerski objekti i zemljište koje koriste vjerske zajednice na teritoriji Crne Gore, a za koje se utvrdi da su bile u državnoj svojini do prvog decembra 1918. kao kulturna baština Crne Gore državna svojina, rekavši da je besmislen, te da su granice Crne Gore u tom periodu obuhvatale Metohiju, bez Boke Kotorske.

"Jedan stručnjak katoličke crkve je rekao da se ovaj Zakon može nazvati Zakon o nacionalizaciji vjerskih objekata u Crnoj Gori. Otomanska imperija, Austrougarska, Mletačka, komunistička država oni su oduzimali na različite načine imovinu, ali nikada nikome nije palo na pamet da oduzima hramove", poručio je.

20:22 - Potpredsjednik Savjeta CPC Stevo Vučinić naglasio je da činjenica da Džomić predstavlja i eparhije iz BiH i Srbije predstavlja politički problem. 

"Zakon rješava četiri ključna pitanja za Crnu Goru i njim Crna Gora uspijeva da uspostavi duhovni suverenitet koji je bio narušen višedecenijskim djelovanjem beogradske Patrijaršije. Sve vjerske zajednice će morati ponovo da se registruju. One koje imaju sjedište u inostranstvu, kao što ima beogradska Patrijaršija moraće da priloži i registracioni list iz Beograda. Oni moraju da plate poreze. Samo na primorju se vrti više desetina milijardi eura, da ne govorimo o pitanju Ostroga i tako dalje. Na kraju se rješava i pitanje imovine. Što se tiče imovine koja je pravoslavna, sve crkve i manastiri do 1997. bili su u vlasništvu države, odnosno sela, plemena, krajeva, bratstava...Nekih 60 manastira je jednim dijelom, nelegitimno, prepisana na beogradsku Patrijaršiju", smatra on, naglasivši da Zakon upravo rješava do pitanje,

Vučinić je optužio Srpsku patrijaršiju da ruši ustavni poredak Crne Gore.

20:19 - Glavni imam za Podgoricu Džemal Redžematović rekao je da je pravna regulativa koja se tiče Zakona o slobodi vjeroispovjesti dosta restriktivna, kako prema Islamskoj zajednici, tako i prema drugim zajednicama.

"Smatram da ubuduće trebamo biti uključeni od samog početka i koordinisani tako da damo svoje sugestije i djelujemo pozitivno na Zakon. Ovaj Zakon je bolji od onog iz sedamdesetih godina, koji i dalje važi. Ima dosta dobrog materijala na kom može da se radi", rekao je on.

20:16 - Kancelar kotorske Biskupije Robert Tonsat je objasnio da nijesu bili 2015. uključeni u radnu grupu koja se bavila Zakonom o slobodi vjeroispovjesti, već su u jednom trenutku pozvani u Ministarstvo za za ljudska i manjinska prava, gdje su ostvarili kontakte s predstavnicima tog resora, ali ne i radne grupe.

"Kada smo ušli u Nacrt zakona vidjeli smo da je mnogo toga problematično. Ipak, ne govorimo iz istih pozicija, jer Katolička crkva ima temeljni ugovor, koji su potpisali Sveta stolica i Crna Gora koji bi trebao donijeti jednu pravnu regulaciju", poručio je on, naglasivši da su podnijeli preko 30 primjedbi na Nacrt zakona.

20:11 - Koordinator Pravnog savjeta Mitrolopolije Crnogorske Primorske Velibor Džomić istakao je da je Zakon o slobodi vjeroispovjesti jedno složeno i važno pitanje, kome treba pristupiti s puno senzibiliteta.

"Toga nije bilo za vrijeme ministra ljudskih i manjinskih prava Suada Numanovića. Sve što su mogli da urade, počev od toga da isključe predstava crkava i vjerskih zajednica, eksperte i predstavnike NVO iz radne grupe, da naprave jednu fantomsku radnu grupu, za koju nam je direktorica Direktorata za odnose sa vjerskim zajednicama u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Žana Filipović prije nekih mjesec dana rekla da ona više ne postoji. Danas nam je ministar rekao da ta radna grupa postoji", naglasio je on.

Džomić smatra da Ministarstvo nije obavilo posao za koji je bilo zaduženo. "Noćas je ovdje morao da bude ili ministar, ili sekretar Ministarstva. Ako je Filipović na službenom putu, ovdje je morao da bude predstavnik Ministarstva. To govori da dijaloga na adekvatnom nivou nema", kazao je on.

Пратите нас на

Коментари55

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније