Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

13. 11. 2017. 21:38   >>  21:05

GOLIJSKA SELA

Do prodavnice 50 kilometara

Od razvoja infrastrukture u seoskim područjima zavisi i migracija, posebno, mladih. U selima Golije kod Nikšića nastavlja se odseljavanje mladih ljudi.

"Najteže je što nema autobuskog prevoza do Nikšića udaljenog 50 kilometara, a nema ni prodavnice", kazao je sekretar Mjesne zajednice Veselin Vujačić.

Preduzetnici su slabo zainteresovani za organizovanje javnog prevoza i otvaranje trgovine, pa se sa teškoćama mora suočiti država.

"Golija je jedno od najnerazvijenijih područja u nikšićkoj opštini u kojoj živi svega četiri stotine stanovnika. Uslovi života su veoma teški, nema, prije svega autobuskog prevoza, nema prodavnice prije Nikšića i zato, vjerujem, nema statističara koji bi mogao izračunati naše troškove", rekao je Vujačić.

Prije nekoliko godina asfaltiran je put kroz Goliju do Nikšića. A kada je riječ o lokalnim seoskim putevima, Vujačić kaže da su prošle godine nasuli samo dio putne mreže.

"Pristupni putevi su u veoma lošem stanju. Zahvaljujući našem komšiji koji živi u Holandiji, na njegovom imanju otvorili smo majdan za šljunak. Opštinsku mehanizaciju nijesmo mogli da duže koristimo i posao nije završen", rekao je Vujačić.

U Goliji je škola sa petnaestak učenika. Nije bilo davno kada ih je bilo od tri do pet stotina.

Đaka je malo, a neoženjenih mještana i previše, riječi su Vujačića.

"Ima više od pedeset neoženjenih momaka. Prilično je i starijih koji se nijesu ženili, a da ima prilike ne bi bilo kasno. Ostala je priča da je glasoviti Baćo Mićunović sa sedamdeset i četiri godine oženio odivu Doknića i imao tri sina", besjedi Vujačić.

Priča o Goliji svodi se na priču o teškoćama. Vujačić kaže da je gotovo nemoguće riješiti te teškoće bez pomoći opštine i države.

  

Gojko Jovanović, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније