Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

14. 11. 2017. 13:34 >> 13:07
6

ŠEHOVIĆ ISTAKAO

Budžet UCG najveći od osnivanja

Ministar prosvjete Damir Šehović ocijenio je da su izdvajanja iz budžeta za Univerzitet Crne Gore u narednoj godini, u iznosu od 19,3 miliona eura, najveći od njegovog osnivanja.

 

Na taj način, smatra Šehović, pokazuje se odnos prema UCG i obrazovanju uopšte.

Tako je 2007. godine budžet Univerziteta bio oko 13 miliona eura, a prošle godine oko 17,3 miliona.

"Dakle, samo u odnosu na prošlu godinu povećan je za oko dva miliona, a čak za 6 miliona u odnosu na 2007. godinu. Naglašeno je i da će 3 500 studenata pohađati besplatne studije", saopšteno je iz resora Šehovića.

Ministar je, kako se navodi, istakao da je osnovan crnogorski Fond za kvalitet i talente, čiji je planirani budžet oko 1,5 milion eura.

Ukupni planirani budžet za nagrađivanje najboljih je oko dva miliona eura, i to preko pomenutog Fonda za kvalitet i talente oko 1,5 miliona eura, ali i pola miliona u okviru Generalnog sekretarijata Vlade.

Šehović je istakao i da je planirano povećanje ukupnog budžeta Ministarstva prosvjete za tri miliona eura, a sredstva će biti usmjeravana velikim dijelom na strukturnu reformu, poboljšanje obrazovne infrastrukture, stručno osposobljavanje...

"Uz to, nastavljamo sa stipendiranjem deficitarnih zanimanja za srednje stručne škole - oko 200.000 eura, te sa davanjem naknada učenicima koji uđu u dualno obrazovanje - oko 250.000 eura. Planirano je i 1.800.000 eura za rješavanje stambenih potreba prosvjetnih radnika u naredne tri godine - 600.000 eura po godini", saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Kako je najavljeno, u narednoj godini započeće se ili nastaviti izgradnja osam novih vrtića.

"Između ostalog, vrtić u City kvartu je ušao u predlog Budžeta, kao i škola u Tološima, OŠ na Karabuškom polju, ali i sala za OŠ 'Lovćenski partizanski odred' na Cetinju, koja je obećana. Ostali važniji projekti koji su predviđeni su OŠ u Bijelom Polju, OŠ u Rožajama, OŠ u Pljevljima, Srednja stručna škola u Golubovcima koja se već gradi, sanacija klizišta na Savini - HN, Akademija umjetnosti na Cetinju", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније