Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Dnevne novine, Objavila: J.B.Č. ]

15. 11. 2017. 08:20   >>  07:49

SAOPŠTENO IZ INSTITUTA

Sa simptomima sličnim gripu 17 pacijenata

Tokom prošle sedmice sa simptomima nalik gripu Institutu za javno zdravlje prijavljeno je 17 pacijenata. Iz te zdravstvene ustanove je saopšteno da u ovoj sezoni nadzora nad gripom laboratorijskim putem još uvijek nije potvrđen nijedan slučaj infekcije virusom gripa.

"Uvidom u elektronsku bazu podataka u Crnoj Gori je u toku 45. nadzorne sedmice, odnosno u peirodu od šestog do 12. novembra prijavljeno 17 osoba sa simptomima nalik gripu (ILI), što predstavlja incidenciju od 2,7/100 000 stanovnika", saopšteno je Dnevnim novinama iz Instituta.

Prema podacima Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC), aktivnost gripa širom evropskog regiona u periodu od 30. oktobra do 5. novembra je i dalje niskog intenziteta sa registrovanom sporadičnom ili lokalnom aktivnošću gripa u 40% zemalja koje su poslale podatke. Iz Instituta su još jednom apelovali na građane da je najefektivnija mjera prevencije gripa vakcinacija i preporučili svim osobama koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija da se vakcinišu.

"Vakcina se može primiti tokom cijele sezone trajanja nadzora nad gripom, ali je najbolje vrijeme za vakcinaciju prije početka širenja virusa u populaciji, s obzirom da je za razvoj antitijela potrebno dvije do tri sedmice nakon vakcinacije", kazali su iz IJZ i podsjetili da se vakcinacija protiv sezonskog gripa u domovima zdravlja u sprovodi već pet sedmica.

Imajući u vidu broj vakcinisanih osoba u ovom vremenskom periodu, dodaju, dinamika njenog sprovođenja je najbolja u proteklih nekoliko sezona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније