Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

15. 11. 2017. 16:05 >> 15:34
1

VIJEĆE USTAVNOG SUDA

Odbijena ustavna žalba Tufika Softića

Vijeće Ustavnog suda Crne Gore odbilo je ustavnu žalbu novinara Tufika Softića, koju je ranije podnio njegov advokat, zbog nedjelotvorne istrage za napad iz 2007.godine, kada je brutalno pretučen ispred kuće u Beranama, saopštilo je Društvu profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG).

"Prema informacijama DPNCG, sudija izvjestilac Miodrag Iličković je predložio da se usvoji ustavna žalba novinara, jer država nije obezbjedila djelotvornu istragu. U predlogu sudije navodi se i da je novinaru povređeno pravo na život, koje garantuje Evropska konvencija o ljudskim pravima", navodi se u saopštenju.

Softić je jedan od osnivača i član Upravnog odbora DPNCG.

"Na čelu Vijeća koje je odlučivalo je sudija Mevlida Muratović, a pored Iličkoviča u njemu je i sudija Budimir Šćepanović. Odluka Vijeća biće razmatrana u na plenarnoj sjednici Ustavnog suda, na kojoj sudije mogu donijeti drugačiju odluku - što je to veoma retka praksa", naveli su iz DPNCG.

Podsjećaju da je Osnovni sud u Podgorici nedavno nepravosnažno presudio da su Softiću povređena ljudska prava jer je istraga bila nedjelotvorna i dosudio mu 7.000 eura naknade. Softića je u oba slučaja zastupao advokat Dalibor Tomović, koga je obezbjedila NVO Akcija za ljudska prava.

"Policija za gotovo devet godina, koliko je istraga trajala, nije obezbjedila dokaze za operativne informacije o napadačima na Softića. Prema tim oprativnim podacima, on je napadnut jer je pisao o pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa", istakli su iz DPNCG.

Iz tog udruženj apeluju na sudije Ustavnog suda da pokažu razumjevanje za zaštitu novinara i slobodu izražavanja.

"Time bi se doprinijelo i deklarativnom opredljenju države da štiti slobodu javne riječi - ako već nije omogućila da se u krivičnom postupku nađu I procesuiraju napadači i nalogodavci ovog, i drugih napada na novinare. A Softić je samo jedan od njih", zaključuju u DPNCG.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније