Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

15. 11. 2017. 20:29 >> 19:58

OMBUDSMAN

Pozvali sve da prijave nasilje

U crnogorskom društvu postoji trend rasta različitih vidova nasilja, uključujući sve oblike nasilne komunikacije, smatraju u instituciji Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, i poručuju da posljednji slučajevi predstavljaju jasan signal za uzbunu i poziv svima da prijave zločin.

Institucija Ombudsmana je, povodom Međunarodnog dana tolerancije, skrenula pažnju javnosti na važnost poštovanja ukupnog koncepta i podrazumijevanih vrijednosti tolerancije u svakodnevnom životu.

Iz te institucije su podsjetili da je Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) ustanovila Međunarodni dan tolerancije 1995. godine, s ciljem skretanja pažnje na poštovanje i uvažavanje drugačijih.

Kako navode, rezolucijom 51/95 Generalna skupština UN-a pozvala je zemlje članice da promovišu Međunarodni dan tolerancije, koji se od tada obilježava svakog 16. novembra.

Taj datum je, kako je saopšteno, najčešće praćen kampanjama čiji je cilj promocija tolerancije, poštovanja i dostojanstva širom planete, naročito prema ranjivim društvenim grupama.

„Za razliku od opšteoprihvaćenog načela poštovanja fizičkog i psihičkog integriteta svake osobe, Zaštitnik zapaža da u crnogorskom društvu postoji trend rasta različitih vidova nasilja, uključujući sve oblike nasilne komunikacije“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, nasilje nije zapaženo samo kao pojava u realnom okruženju, već se pojačano širi u prostoru novih/informacionih tehenologija, odnosno društvenih mreža, sa ništa manje štetnim dejstvom na razvoj društva i odnose među ljudima.

„U kontekstu nasilja u zajednici najčešće žrtve su najmanje zaštićene grupe i pojedinci iz tih grupa, što navodi na zaključak da mržnja nije jedini motiv zločina, već je to i sama činjenica da je potencijalna žrtva manje zaštićena i time više izložena nasilju“, saopšteno je iz institucije Zaštitnika.

Do sada su, kako navode, više puta ukazivali na nasilje koje trpe LGBTI osobe, žene, Romi i djeca, a ovog puta posebno skreću pažnju na još jednu rizičnu grupu - starije osobe.

„Osim što su u stanju potrebe za pojačanom zaštitom, naročito kod najekstremnijih oblika nasilja, oni sebe dodatnom žrtvom čine time što, zbog očuvanja dostojanstva porodice, trpe nasilje i time ohrabruju nasilnike da sprovode svoje namjere“, kazali su iz institucije Zaštitnika.

Kako su rekli, posljednji slučajevi predstavljaju jasan signal za uzbunu i poziv svima (od nadležnih institucija, članova porodice, susjedstva, pa do svakog građanina koji ima obavezu prijavljivanja nasilja) da ne ćute i da prijave zločin.

„Obilježavanje ovog datuma je prilika da još jednom pozovemo na razum, svijest i solidarnost ljudi, i apelujemo da svi svojim primjerom pokažemo zrelost, prijavimo i osudimo zločin, a na institucijama je da on bude spriječen i adekvatno sankcionisan“, poručili su iz institucije Zaštitnika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније