Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B. [ Pobjeda ]

16. 11. 2017. 08:13   >>  19:49 2

EPIDEMIOLOG RADOVANOVIĆ

Vakcine bezbjedne, vjerujte pedijatrima

Stav mnogih roditelja kako treba sačekati da dijete primi MMR vakcinu tek kad ojača i progovori nemaju utemeljenja u nauci, a ni praksa nije potvrdila te pretpostavke poručio je u razgovoru za Pobjedu specijalista epidemiolog dr Zoran Radovanović.

Prema njegovim riječima, podaci pokazuju da dijete mnogo lakše podnosi vakcinu protiv malih boginja, rubeola i zauški u periodu od 12. do 15. mjeseca nego kasnije.

Radovanović kaže da razumije strah roditelja koji se plaše da li im je dijete zdravo i poručuje da moraju da vjeruju pedijatru koji je dužan i kompetentan da procijeni da li i kada treba da se obavi vakcinacija.

"Ako dijete ima akutnu bolest praćenu temperaturom od 39 stepeni, onda će pedijatar odgoditi vakcinaciju, kao i u slučaju kada je dijete alergično na neki sastav vakcine, ali u svim ostalim, čak i ako djetetu curi nos, nema razloga da se vakcinacija odgađa", objašnjava Radovanović.

On je za ovaj list negirao bilo kakvu povezanost autizma i MMR vakcine, naglasivši da je jedino što im je zajedničko druga ili treća godina života djeteta, kada roditelji registruju prve simptome autizma.

"Roditelji najčešće u drugoj, a ponekad tek u četvrtoj godini kod svog djeteta prepoznaju autizam. Prije toga često nijesu objektivni i ne primijete simptome. Recimo, dječji psihijatar sa preciznošću može mnogo ranije da postavi dijagnozu na osnovu toga kako dijete fiksira, kako reaguje na zvuke. Mi ne znamo uzrok autizma, ali sigurno znamo da nije od MMR vakcine zato što postoje brojni primjeri u Japanu da su obustavili vakcinaciju, a autizam je nastavio da raste”, pojasnio je Radovanović.

Sagovornik Pobjede naglašava da je ta priča potekla od britanskog ljekara koji je zbog toga izgubio licencu. Uprkos tome, kaže dr Radovanović, ostala je atmosfera da se takva „besmisilica široko prihvati u cijelom svijetu, kao i da zbog toga dramatično opadne obuhvat vakcinacije“.

Ono što nas brine je to što su male boginje do danas mogle da budu iskorijenjene, a sada se suočavamo sa velikim brojem oboljelih, istakao je dr Radovanović.

Sagovornik Pobjede naglašava i da se ne smiju poistovjećivati kozice, odnosno ovčije boginje, sa malim boginjama koje su mnogo opasnije i mogu da izazovu pneumoniju, gnojnu upalu uva i encefalitis (upalu mozga).

“Kod nas djeca prirodno preleže ovčje boginje, ali one su manje opasna bolest od malih boginja i zbog toga po principu prioriteta vakcinišemo protiv malih. Komplikacije malih boginja su teške poput gnojnog zapaljenja uva, pneumonije, encafalitisa. Nama nije cilj da samo izbjegnemo smrt koja pogodi jednu od nekoliko hiljada osoba, već da spriječimo zapaljenje mozga često sa trajnim posljedicama sa fizičkim ili intelektualnim oštećenjem koje dobije svako hiljadito dijete oboljelo od malih boginja. Problem je što je dijete izvjesno vrijeme poslije bolesti mnogo više sklono da oboli od banalinih infekcija i da one imaju teži tok”, poručuje dr Radovanović.

Iako novorođene bebe štiti imunitet majki do navršenih šest mjeseci, nedavno je u Kosovskoj Mitrovici zabilježen i slučaj obolijevanja od malih boginja tromjesečne bebe.

Radovanović kaže da se to desilo jer majka nije bila vakcinisana, zato su oboljeli i jedno i drugo.

“Ako majka nije preležala male boginje i nije vakcinisana, onda dijete nije zaštićeno. Jedino ako je majka svojevremeno dobila dvije doze MMR vakcine, onda će dijete biti zaštićeno u mjesecima kada je najranjivije. Tačno je da se imunitet nasljeđuje i da traje najmanje do šest, ponekad do devet i više mjeseci, zato se vakcinišu sa navršenih godinu”, kazao je Radovanović.

Samo djeca koja su imala jaku alergiju na jaja ne mogu da prime MMR

Na pitanje da prokomentariše sastav MMR vakcine koji se često dovodi u vezu sa fetusima pilića i abortirane djece, te da li je tačno da ne smiju da je prime djeca koja su alergična na jaja, dr Radovanović kaže da MMR ne može da primi samo dijete koje je imalo burnu reakciju na jaja, te da su takvi slučajevi veoma rijetki.

“Kada je u pitanju MMR vakcina tačno je da se koriste takve podloge, ali onda se to kao požanje, skupe se 1.000 oslabljenih virusa u jednoj dozi i to je skoro oprano, očišćeno. Međutim, mogu da budu nevjerovatno male količine tih pilećih proteina, ali one čak i kod djece kojima smetaju jaja neće da izazovu reakcije, jedino je to moguće kod onih koji su imali burnu reakciju na jaja, a to je izuzetno rijetko po tom takozvanom anofilatičkom tipu. Takvo dijete neće biti vakcinisano”, kazao je dr Radovanović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније