Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: M.L.B.

16. 11. 2017. 09:55 >> 09:25

VUJANOVIĆ U BONU

Održivi razvoj temelj napretka

Samo ostvarivanjem globalnog klimatskog cilja i ciljeva održivog razvoja možemo uspostaviti život u saglasju s prirodom, kao temelj napretka i blagostanja budućih generacija, kazao je predsjednik Filip Vujanović na godišnjoj konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama koja se održava u Bonu u SR Njemačkoj.

Vujanović je kazao da ekstremne klimatske promjene, koje kontinuirano i globalno, ugrožavaju kvalitet života i čovječanstva u zajedničkom djelovanju.

„Crna Gora se, bez rezerve i odlučno, tome pridružila. Dala je svoj doprinos kreiranju Pariskog sporazuma, potpisala ga u sjedištu UN i ratifikovala u svojoj Skupštini“, kazao je Vujanović.

Na taj način Crna Gora je prihvatila obavezu da do 2030. smanji emisiju štetnih gasova od 30 odsto u odnosu na 1990.

„Odgovorno izvršavajući svoje obaveze iz Pariskog sporazuma Crna Gora sa punom posvećenošću priprema Treći nacionalni izvještaj o klimatskim promjenama i Drugi dvogodišnji izvještaj o klimatskim promjenama u okviru obaveza Okvirne konvecije UN o klimatskim promjenama. Uspostavlja se Nacionalni sistem za monitoring, izvještavanje i verifikaciju gasova sa efektom staklene bašte. U pripremi je Zakon o zaštiti klime“, kazao je Vujanović.

Predsjednik je kazao da je Crna Gora posvećuje posvećuje pažnju obavještavanju javnosti o klimatskim promjenama, a od naredne godine one će se izučavati kao nastavni predmet u školskom sistemu.

“U okviru Nacionalnog savjeta za održivi razvoj i klimatske promjene, formirana je Radna grupa za klimatske promjene sa eminentnim nacionalnim ekspertima. Ona analizira realizaciju našeg Nacionalno utvrđenog doprinosa. Grna Gora odgovorno sprovodi važne mjere u sektorima energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije, saobraćaja i industriji“, poručio je predsjednik države.

Vujanović je uvjeren da će potpisnice Pariskog sporazuma učiniti sve u cilju smanjenja emisije štetnih gasova.

„Moramo učiniti napore da se rast temperature na Planeti zadrži na maksimalno do 1,5 C . Pozivamo na izgradnju klimatski otpornih društava i niskokarborbonskih ekonomija“, kazao je Vujanović.

On je kazao i da je Crna Gora država Jugoistočne Evrope i Zapadnog Balkana, čije područje je veoma osjetljivo na uticaj klimatskih promjena.

“Pozivamo na jačanje globalnih finansijskih fondova i snažnije uključivanje privatnog sektora u mitigacione aktivnosti, kako bi se obezbijedila stabilna i dugoročna podrška u transformaciji ka nisko-emisionom društvu, otpornom na klimatske promjene“, naveo je Vujanović.

Crna Gora, kako kaže Vujanović, poziva na jačanje međudržavne saradnje na poljima transfera znanja i tehnologija.

„Samo ostvarivanjem globalnog klimatskog cilja i ostalih ciljeva održivog razvoja možemo uspostaviti život u saglasju s prirodom, kao temelj napretka i blagostanja budućih generacija. Crna Gora daje snažnu podršku uspjehu 23. Konferencije Okvirne Konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama“, zaključio je Vujanović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније