Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

16. 11. 2017. 14:53 >> 20:54
1

PERAST I KOTOR

Ukinut moratorijum na gradnju

Vlada je donijela odluku o ukidanju moratorijuma na gradnju sa urbanističkih projekata Perast i Kotor, kao i sa kompletnog područja za objekte koji su izgrađeni u skladu sa zakonom, a treba ih rekonstruisati.

Na današnjoj sjednici Vlade donešena je Odluka o dopuni odluke o izradi prostornog plana posebne namjene za obalno područje Crne Gore.

“Izmjenom odluke skida se moratorijum za gradnju sa urbanističkih projekata Perast i kotor i kompletnog područja za objekte koji su izgrađeni u skladu sa zakonom, a treba ih rekonstruisati, ili za nove koji nisu invazivni, odnosno koji su uglavnom u podzemnoj infrastrukturi", saopštio je  ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović.

On je podsjetio da usvojena HIA predstavlja studiju uticaja na prirodnu i kulturnu baštinu koja je tretirala kompletno područje koje se nalazi u prostoru koje štiti UNESCO.

Kako je rekao, njihovim preporukama dobili su predlog da nastavimo sa moratorijumom.

„Međutim, u studiji su evidentirana područja koja nisu invazivna za aspekta zaštite prirodniuh i kulturnih dobara, a to su urbanistički planovi Perast i Kotor. U saradnji sa ekspertima UNESCO-a. dozvoliće se gradnja u oblasti urbanističkih projekata Perast i Kotor, jer tamo nema nove gradnje“, objasnio je Radulović na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

Dozvoliće se, kako je naveo, rekonstrukcija, ili eventualno izgradnja porušenih objekata u skladu sa smjernicama koje budu izdate za konzervaciju.

„Dozvoliće se gradnja podzemne infrastrukture, kao i rekonstrukcija postojećih objekata koji su izgrađeni u skladu sa zakonom i sa smjernicama za konzervaciju, tako da smo ispoštovali odluke Komiteta za zaštitu kulturne baštine iz Istanvula 2016. godine, kao i iz Dohe iz 2014. godine“, naveo je Radulović.

Kako je rekao, nastavlja se sa Akcionim planom koji je usvojen u februaru, kada je usvojen i moratorijum na gradnju. Radulović je rekao da stari zakon nije predviđao mogućnost stavljanja moratorijuma na djelove plana.

„Ovim zakonom je dozvoljeno da se djelovi plana koji nisu problematični stave van snage, a ostali da važe“, pojašnjava Radulović.

On smatra da je napravljen ogroman iskorak u smislu kvaliteta života u Kotoru, odnosno davanja mogućnosti ljudima da poprave svoj objekat ili da ga nanovo izgrade ukoliko je porušen, ili mu se "bilo šta drugo desilo".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније