Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

07. 07. 2013. 15:10 >> 15:19
2

OSNOVNI SUDOVI

GA: U sudnicama prijete i vrijeđaju

“U sudnicama su se mogle čuti prijetnje i uvrede, koje umalo nijesu prerasle u fizičko razračunavanje stranaka…”, stoji u izvještaju o monitoringu osnovnih sudova, koji je objavila Građanska alijansa.

Novo istraživanje Građanske alijanse pokazuje da je u crnogorskim osnovnim sudovima bilo manje nepravilnosti u odnosu na zimski izvještaj, ali su u nekim oblastima zabilježena i nazadovanja. 

U maju i junu posmatrači GA su kontrolisali suđenja u Kotoru, Beranama, Nikšiću, Plavu, Ulcinju, Baru, Rožajama i Herceg Novom.
Oni su 8807 minuta proveli nadgledajući ročišta koja su u prosjeku trajala 27 minuta, ispratili su 330 suđenja, od čega 74 odsto parnice, ostalo - krivični postupci. U izvještaju se navodi sa da su četiri puta posmatrači GA prisustvovali incidentnoj situaciji.

"Kada stranke nijesu obraćale mnogo pažnju na pravila ponašanja, pa su se u salama mogle čuti prijetnje i uvrede, koje umalo nijesu prerasle u fizičko razračunavanje stranaka. Ipak, sudija je svaki put energično i autoritativno reagovao, opominjući ili udaljavajući one koji narušavaju red", stoji u analizi GA.

Navode i da posmatrači nijesu bili pošteđeni uvreda i negativnih klasifikacija.

"Nadamo se da će se vrh sudstva odmah ponijeti prema ovakvim situacijama kako priliči, jer u protivnom, monitori će biti svjedoci i zatvorenosti sudskih instanci, kojima , u suštini, samo pomažu da savjesnije obavljaju posao, za dobrobit svih", poručuju iz GA.
U crnogorskim sudovima su konačno sve stranke ravnopravne u postupku.

"Tako je u svega četiri odsto slučajeva zabilježeno da je neka od strana u procesu ušla prije prozivke sudije. Podsjećamo da je u prvom krugu monitoringa zabilježeno 102 prekršaja ovoga tipa", zaključuje se u istraživanju GA.

Proljećno istraživanje pokazuje manji broj nepravilnosti u odnosu na zimski izvještaj, no u nekim oblastima zabilježena su i nazadovanja.

"Naime, upiranje prstom na kršenje zakona nije natjeralo sve nosioce pravde da savjesnije obavljaju posao, pa za razliku od zimskih 90 odsto, sada u 78 odsto slučajeva postupak počinje na vrijeme", navodi se u izvještaju GA.

Efikasnost okončanja slučajeva je povećana pa samim tim i čekanje na presudu. Kada je u pitanju odgađanje ročista, zabilježen je bolji rezultat.

"Naime, ročiste se ranije odgađalo u 57 odsto slučajeva, a sada u 39 odsto", navodi se u izvještaju. Zamjerke se, uglavnom odnose na rad vještaka, koji su ovoga puta opstruisali sudski proces 29 puta, tako što se nijesu pojavili na suđenju.

"Sa suđenja je, osim vještaka, 12 puta branilac bio taj koji je izostao, dok 11 puta tužioca nije bilo ni na vidiku", stoji u izvještaju GA.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније