Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

16. 11. 2017. 20:42   >>  20:11

OBRAZOVANJE NAJVEĆI PROBLEM

Dodatno osnažiti prava Roma

Prava pripadnika romske populacije još uvijek nijesu na zadovoljavajućem nivou i potrebno je dodatno osnažiti tu oblast, poručeno je na radionici “Osnaživanje pripadnika/ca nacionalnih manjina prvenstveno Roma i Romkinja za bavljenje politikom”.

Predstavnik Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Leon Gjokaj, istakao je da taj resor sprovodi aktivnosti u cilju pune integracije manjina u društveni život, uz dalje očuvanje i razvijanje njihove nacionalne i kulturne posebnosti, te unaprijeđenja njihovih zakonskih prava i sloboda.

“Crna Gora je prepoznala izazove sa kojima se suočavaju pripadnici/e romske i egipćanske zajednice i aktivno radi na poboljšanju njihovog društvenog i ekonomskog položaja”, rekao je Gjokaj.

On je ocijenio da do sada preduzete mjere i aktivnosti na planu unaprijeđenja položaja Roma i Egipćana u Crnoj Gori, prvenstveno kroz primjenu Akcionih planova iz strateških dokumenata za poboljšanje položaja Roma i Egipćana, rezultirale su vidnim, ali ne i posve dovoljnim pozitivnim promjenama.

Prema njegovim riječima, obrazovanje i dalje ostaje najveći problem, premda je situacija bolja nego prije deset godina.

Potpredsjednica opštine Ulcinj, Hatidže Gjoni, kazala je da je potrebno da i Romi imaju svog političkog predstavnika i uključe što veći broja žena u javni život.

Trenerica za rodnu ravnopravnost, Branka Vlahović, rekla je da se sve više žena uključuje u politiku.
Kako je saopšteno iz Ministarstva, Vlahović i Gjoni predstavile su važnost učešća žena, značaj uvođenja rodne perspektive u rad stranaka i osnaživanja pripadnica nacionalnih manjina, prvenstveno romske i egipćanske populacije za bavljenje politikom.

Prvi magistar romske nacionalnosti u Crnoj Gori, Sokolj Beganaj, ukazao je na aktivnosti Ministarstva u oblasti političkog osnaživanja mladih Romkinja i Egipćanki, ističući značaj obrazovanja kao preduslov za njihovo bavljenje politikom.

Događaju, koji je organizovalo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, prisustvovali su predstavnici Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, političkih partija, nacionalnih manjinskih savjeta u Crnoj Gori i nevladinih organizacija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније