Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R. [ Mina ]

19. 11. 2017. 16:30 >> 16:01
49

ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Van CG želi da živi 57% građana

Velika većina crnogorskih građana privržena je ključnim spoljno-političkim priroitetima Crne Gore, saopšteno je iz Centra za građansko obrazovanje (CGO). Prema rezultatima istraživanja koje je ta NVO sprovela s agencijom IPSOS, 57 odsto građana bi voljelo da živi van Crne Gore.

 

To se, kako navode iz te organizacije, vidi iz liste najpoželjnijih zemalja za život crnogorskih građana, i predstavlja solidnu osnovu za dalji rad na njihovom inteziviranju.

CGO je, u saradnji sa agencijom IPSOS, pitao građane „Ako ne biste živjeli u Crnoj Gori, u kojoj drugoj zemlji biste voljeli da živite?“.

„Nalazi na ukupnoj punoljetnoj populaciji ukazuju da 32 odsto vidi Crnu Goru kao jedinu državu u kojoj žele da žive, dok 11 odsto nema stav ili ne želi da odgovori“, kazala je koordinatorka programa u CGO-u, Ana Nenezić.

Kako je navela, oni građani koji bi svoju budućnost vidjeli u nekoj drugoj državi, kao najpoželjniju destinaciju navode Ameriku, a slijede susjedna Srbija, Evropska unija (EU) i nordijske zemlje.

„Manji je procenat onih koji kao takvu vide Rusiju i druge države“, dodaje Nenezić.

Prema njenim riječima, kada se napravi analiza opredijeljenih odnosno onih koji bi željeli da žive van Crne Gore, što je ukupno 57 odsto ispitanih, najveći je procenat onih koji vidi Ameriku kao najpoželjniju opciju, 29 odsto, zatim Srbiju (20 odsto) i EU (18 odsto), u okviru koje je ubjedljivo najpopularnija Njemačka.

„Nordijske zemlje priželjkuje 15 odsto opredijeljenih građana, a 13 odsto bi se opredijelilo za Rusiju“, saopštila je Nenezić.

Kako je rekla, građani Crne Gore su u značajnom broju spremni da vežu budućnost za Crnu Goru, a u onim slučajevima gdje bi je vidjeli u drugim državama, dominantne su one koje su zasnovane na demokratskim principima.

„Jasno je da veze sa Srbijom ostaju jake, odnosno najjače u odnosu na sve druge susjedne zemlje, što je razumljivo imajući da je Crna Gora dugo bila u državnim zajednicama sa Srbijom, ali i da danas postoji razvijena saradnja i promet u različitim oblastima između ovih sada nezavisnih država, kao i brojne porodicne relacije“, navela je Nenezić.

Prema njenim riječima, pristupanje NATO savezu je doprinijelo transtlantskoj integraciji.

„A očito je da neadekvatna komunikacija procesa evropskih integracija i onog što se dešava unutar Unije čini da nešto manji procenat građana Crne Gore vide EU visoko na listi poželjnih u ovom kontekstu“, navodi Nenezić.

To, kako je kazala, dodatno obavezuje Ministarstvo evropskih poslova (MEP), nadležno za koordinaciju procesa pregovaranja sa EU i komunikaciju, da intezivnije i preciznije pruži sve potrebne informacije građanima.

„Kako aktivnosti MEP-a u ovom pravcu izostaju, ili su vrlo površne, građani nemaju uvid u stepen i značaj podrške koju EU pruža Crnoj Gori, i poslijedično u manjem procentu formiraju pozitivan stav prema samom procesu, ali i prema EU“, smatra Nenezić.

Šire istraživanje, u okviru kojeg je crnogorskim građanima bilo postavljeno i ovo pitanje, agencija Ipsos je terenski sprovela za CGO od 7. do 11. novembra, na uzorku od 1.044 ispitanika, a uzorački okvir bila je punoljetna populacija Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари49

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније