Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

19. 11. 2017. 22:23 >> 21:50
1

VETERINARI PORUČUJU

Obavezan pregled mesa na trihinelozu

U toku je svinjokolj u sjevernim krajevima Crne Gore. Obaveznan je pregled mesa na trihinelozu, ukoliko hoćemo da sačuvamo zdravlčje, poručio je doktor veterinarskih nauka Dragan Izgarević iz veterinarske stanice u Danilovgradu.

"Ukoliko se lice koje konzumira zaraženo svinjsko meso trihinelom ne izliječi prvih nekoliko dana kasnije je moguće samo zalječenje.
Zato je obavezno i to po zakonu pregledati meso kod veterinara", kazao je Izgarević napominjući da je važno stalno podsjećati domaćine na tu obavezu.

Na liniji klanja treba izdvojiti dva uzorka mesa od po stotinu grama i to sa obje stane dijafragme nakon čega će se veterinar odlučiti za pregled jednom od dvije metode koje su precizne. Postoje metode kompresije i vještačke digestije za koju se veterinari češće odlučuju pošto je moguće ispitati više uzoraka i to odjednom, objašnjava Izgarević.

Ove godine do sada nije bio niti jedan slučaj trihineloze za razliku od minulih dvije kada su ispitivanja bila pozitivna na uzorcima mesa kod divlje svinje. Za te slučajeve obavješten je veterinarski inspektor, a meso je neškodljivo uništeno.

Veterinar Izgarević ističe da su domaćini obavezni da pregledaju meso svinje prije upotrebe jer tako čuvaju svoje i zdravlje drugih. Sa zdravljem se ne smijemo kockati.

Gojko Jovanović, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније