Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

PR Centar [ Objavio: O.Z. ]

20. 11. 2017. 16:30 >> 15:58

ULIĆEVIĆ ISTAKAO

Prisutno nasilje i prema trans osobama

U posljednjih godinu, 325 transrodnih osoba širom svijeta je ubijeno, od čega većinu čine migranti i seksualni radnici/e, a nasilje prema trans osobama nije zaobišlo ni Crnu Goru, saopštio je izvršni direktor Asocijacije „Spektra“ Jovan Ulićević.

On je, povodom 20. novembra, Međunarodnog dana sjećanja na žrtve transfobije, kazao da se taj dan obilježava, kako bi se odala počast svima koji su bili žrtve nasilja zbog svog rodnog identiteta ili rodnog izražavanja.

“Svake godine na današnji dan, sjećamo se svih transrodnih osoba, koje su izgubile svoje živote zbog svoje različitosti, ali i svih onih koji su preživjeli fizičko, psihičko i/ili seksualno nasilje zbog toga što ih je društvo vidjelo kao drugačije”, istakao je Ulićević.

On je kazao da podaci evropske krovne organizacije, koja se bavi ljudskim pravima trans osoba TGEU, pokazuju da je u proteklih 12 mjeseci, 325 transrodnih osoba širom svijeta ubijeno, od čega većinu čine migranti i seksualni radnici/e.

“Ukupno 2.609 trans osoba je ubijeno u 71 zemlji u periodu od januara 2008. godine do septembra ove godine”, naveo je Ulićević.

Prema njegovim riječima, nasilje prema trans osobama nije zaobišlo ni Crnu Goru, gdje je, kako je pojasnio, u septembru ove godine osoba iz LGBT zajednice napadnuta zbog pretpostavljene seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

“Ta osoba je doživjela uvrede od strane napadača, a zatim i udarce u predjelu tijela, prilikom čega je zadobila lakše tjelesne povrede. Ovaj slučaj nije usamljen, te smo još uvjek svjedoci niske stope prijavljivanja nasilja, ali i prijetnji prema trans osobama, koje se upravo zbog straha od dalje diskriminacije i nasilja u društvu, rijetko odlučuju da prijave nasilje”, istakao je Ulićević.

Nasilje prema trans osobama je, kako je kazao, višestruko i predstavlja sistemsko, institucionalno i direktno nasilje na ulici, poslu, u školi, porodici.

“To nasilje može imati razne forme, od psihičkog, preko fizičkog, do seksualnog. Rodno zasnovano nasilje je još uvjek izuzetno izražena pojava u društvu i pogađa sve one koji se ne uklapaju u jasno nametnute rodne uloge, ili odbijaju da se povinuju rodnim normama”, objasnio je Ulićević.

On smatra da nasilje pogađa sve koji zbog izgleda, ponašanja, oblačenja, izražavanja, imena i zamjenica koje koriste, izlaze iz jasno određenih prostora koje im je društvo odredilo, napominjući da svako ulaženje u „tuđi prostor“ biva osuđeno i najoštrije kažnjeno.

“Danas, kad se sjećamo svih onih koji su dali život za šansu da budu to što jesu, svih onih koji su primili udarac, bili pljunuti, trpjeli razne uvrede i dobacivanja na ulici, podsjećamo društvo da postojimo. I ne samo to, postojimo ponosno, spremni da živote damo za društvo u kojem smo svi jednaki i u kojem su sve naše razlike slavljene”, poručio je Ulićević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније