Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila R.B.

20. 11. 2017. 16:21 >> 15:57
1

ASK ODGOVARA

Neosnovane tvrdnje Abazovića

Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) odbacuje tvrdnju poslanika Dritana Abazovića da ova državna institucija pokreće prekršajne postupke po bilo čijim nalozima i direktivama.

Kako navode, Abazović je jedan od više hiljada javnih funkcionera u odnosu na koje Agencija vrši kontrolu poštovanja odredbi Zakona o sprječavanju korupcije u dijelu kojim je regulisano sprječavanje sukoba interesa, ograničenje u vršenju javne funkcije, pokloni, sponzorstva i donacije kao i prijavljivanje prihoda i imovine javnih funkcionera.

"U vezi sa prihodima i imovinom, provjeru imovinskih kartona Agencija ne sprovodi selektivno i po sopstvenom nahođenju, već u skladu sa Godišnjim planom provjera kojim je obuhvaćeno 1.400 javnih funkcionera na državnom i lokalnom nivou kao i na osnovu podnesenih prijava. Napominjemo da je Godišnjim planom provjere propisana obavezna provjera imovinskih kartona za sve poslanike, ministre, tužioce i sudije. A kako je poslanik Abazović uz sve navedeno dao i saglasnost da Agencija može vrštiti provjeru podataka iz imovinskog kartona sa podacima sa bankovnog računa, Agencija je i u ovom dijelu sprovela postupak provjere i utvrdila određene nepodudarnosti", navodi se u odgovoru ASK.

Dalje se pojašnjava da u slučaju utvrđene nepodudarnosti podataka iz imovinskog kartona javnog funkcionera i evidencija institucija koje posjeduju podatke o imovini i prihodima javnog funkcionera, Agencija nakon utvrđivanja činjeničnog stanja pokreće odgovarajući prekršajni ili upravni postupak.

"Agencija ističe da se i ovom prilikom radi samo o jednoj u nizu svakodnevnih redovnih aktivnosti u toku obavezne provjere imovinskih kartona, koje isključuju bilo kakvu pristrasnost ili namjeru zloupotrebe u primjeni Zakona o sprječavanju korupcije. S tim u vezi, Agencija odbacuje svaku insinuaciju da u odnosu na pokretanje predmetnog postupka ima bilo kakvih elemenata selektivnosti, pristrasnosti ili političkih pritisaka", naglašavaju iz Agencije.

U reagovanju se dodaje da se sve odluke Agencije u vezi sa kršenjem zakona javno prezentuju u skladu sa zakonom.

"Ali Agencija ne može uticati na način kako će se one dalje interpretirati široj javnosti, te ne snosi odgovornost za tumačenja i zloupotrebe istih u cilju sticanja političkih poena i propagiranja političkih interesa", zaključuje se u odgovoru ASK.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније