Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

21. 11. 2017. 19:14 >> 18:45

EKOLOŠKI PROBLEMI

Sanacija Ponora i Vrtijeljke do kraja godine

Radovi na rješavanju dva višedecenijska ekološka problema u crnogorskoj prijestonici - sanacija Ponora i nesanitarnog odlagališta Vrtijeljka su u toku, a završetak radova planiran je do kraja godine, saopšteno je iz Prijestonice.

Prema riječima gradonačelnika Prijestonice Cetinje Aleksandra Bogdanovića, na Ponoru će se raditi predtretman koji podrazumijeva zaustavljanje otpada i pročišćavanje fekalija. Tim rješenjem u ponor će se slivati samo pročišćenja voda, dok će se fekalni otpad i mulj posebno tretirati i kao svaki drugi otpad, biće skladišteni na deponiji.

"Ovim rješenjem, ponor se čisti, povećava se njegova protočnost i rješavaju problemi neprijatnih mirisa koji su godinama opterećivali mještane Podgranice i Donjeg Polja, a takođe i plavljenja usled pojačanih atmosferskih padavina", kazao je Bogdanović.

Realizacija ove faze projekta, prema njegovim riječima, preduslov je za izgradnju hidrotehničkog tunela koji je u projekcijama gradske uprave u bliskoj budućnosti, a nakon toga, kao krajnja faza izgradnja kolektora za tretman otpadnih voda.

"Prilikom pripreme projekta imali smo intenzivnu saradnju i komunikaciju sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, kao i sa mještanima sa ovog područja koji su dali jako konstruktivne predloge i time dali veliki doprinos prilikom samog pristupa njegovoj realizaciji", kazao je Bogdanović.

Kako je saopšteno, on je naglasio da su u proteklom periodu realizovali višemilionske investicije rekonstrukcije gradskih ulica, u kojima su kompletno razdvojene fekalna i atmosferska kanalizacija i izgrađena nedostajuća kanalizaciona mreža na području čitavog grada, što je i bio preduslov da se uđe u realizaciju sanacije Ponora.

Iz Prijestonice su naveli da je ukupna vrijednost radova na sanaciji Ponora oko 600 hiljada eura, dok su radovi na sanaciji nesanitarnog odlagališta Vrtijeljka vrijedni gotovo dva miliona eura, a sredstva su obezbijeđena od međunarodnih donacija.

"Do sada je završeno preko 80 odsto radova na sanaciji odlagališta – između ostalog: čišćenje terena, izgrađeni su pristupni putevi, preoblikovano tijelo odlagališta premještanjem i zbijanjem otpada, ugrađen je pokrivni sloj, kao i sistem za sakupljanje i odvod atmosferskih voda, a ugrađuje se i sistem za sakupljnje i preradu gasa. Projektom je planirano praćenje stanja kvaliteta zemlje, vode, vazduha, prije, u toku i nakon realizacije projekta", pojasnio je Bogdanović.

Kako je saopštio, Prijestonica Cetinje sprovodi poseban set mjera u pravcu kreiranja politika održivog razvoja i zaštite životne sredine, pa je sanacija „Vrtijeljke“ prepoznata u njenim ključnim dokumentima, počevši od planova strateškog razvoja, prostorno urbanističkog plana grada, sve do Lokalnog plana upravljanja komunalnim i neopasnim građevinskim otpadom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније