Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

23. 11. 2017. 20:11 >> 19:43
2

POČINILAC NA SLOBODI

Žrtva incesta: Bol, stid i želja da nestanem

Televizija Crne Gore je istraživala još jedan crnogorski tabu: incest kao seksualno zlostavljanje u porodici. Svjetske statistike pokazuju da su jedna od tri djevojčice i jedan od sedam dječaka izloženi seksualnom zlostavljanju do 18. godine. U Crnoj Gori ne postoje zvanični podaci jer svaka institucija i organizacija ima svoju evidenciju. Brojke do kojih je došla TVCG zabrinjavaju.

S obzirom na to da se incest, kao oblik seksualnog zlostavljanja i zloupotrebe, dešava u privatnom porodičnom krugu, zbog stida i straha rijetko se prijavljuje. Međutim to ne znači da ne dešava.

“Tog momenta umrla sam, ničega se ne sjećam osim bola, stida i želje da nestanem zauvjek iz ovog života", istakla je za TVCG žrtva incesta šesnaestogodišnja Maja.

Počinilac, njen stric, nikada nije odgovarao za to. Slučaj je zabilježila nevladina organizacija Crnogorski ženski lobi.

"’Mi smo u zadnjih 12 godina zabilježili 30 slučajeva incesta", poruliča je Aida Petrović iz te NVO.

 Ministarstvo rada i socijalnog staranja nema podataka o broju takvih slučajeva. Nakon višednevne komunikacije TVCG nije dobila izjavu od njih, jer, kako su kazali, nemaju iskustva sa tim problemom.

Da govore na tu temu nijesu željeli ni u centrima za socijalni rad. Međutim, SOS telefonu u Nikšiću prethodnih godina prijavljena su tri slučaja seksualnog zlostavljanja djece.

"To su bile u pitanju maloljetne djevojčice a počinioci su u dva slučaja bili biološki očevi a u jednom slučaju je počinitelj bio djed", objasnila je Ivana Pejović iz NVO Sos telefon.

Uprava policije, posljednjih 10 godina bilježi dva takva slučaja. Jedan od predmeta vođen je pred Višim sudom u Bijelom Polju

"U oba slučaja okrivljeni je izvršio krivična djela prema ćerkama zloupotrebljavajući situaciju u kojoj se nalazio i odnos roditeljske nadređenosti.Sam postupak je rezultirao osuđujućom pravosnažnom presudom i okrivljeni je oglašen krivim i osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 11 godina"; rekao je savjetnik za odnose sa javnošću Višeg suda u Bijelom Polju Radomir Kljajević. 

To su teško dokaziva krivična djela s kojima se naši pravosudni organi rijetko srijeću.

’’Provjerila sam evidenciju tužilaštva u kojem obavljam funkciju i utvrdila da u zadnjih pet godina nije registrovano, odnosno, nije prijavljeno ni jedno krivično djelo sa elementima incesta", kazala je za TVCG državna tužiteljka Snežana Šišević.

Kraljević smatra da za to postoji više razloga, a glavni je patrijahalno vaspitanje i sredina, kao i strah.

"One doživljavaju seksualno zlostavljanje u djetinjstvu od osoba od povjerenja, osoba koje one vole, kojima su prvrženi, to su uglavnom najbliži članovi porodice, recimo otac kojeg to dijete voli bez obzira na nasilje koje od njega preživljava", istakla je Pejović.

Samo sedam odsto osoba koje prežive seksualno nasilje se i odluče da ga prijave. Sagovornici TVCG se pitaju i koliko djevojčica, žena neće dobiti odgovarajuću pomoć i podršku i koliko počinilaca neće biti kažnjeno za ono što su učinili.

 Svetlana Slavujević, TVCG

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније