Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

24. 11. 2017. 15:18 >> 14:59

VDT REAGOVA

Slučaj Lakovića nije zataškan

Državno tužilaštvo negiralo je medijske navode, objavljene prethodnih dana, da je Tužilački Savjet u slučaju člana Novaka Lakovića "zataškao kršenje zakona".

Kako ističu navode medija demantuje konkretno postupanje Tužilačkog savjeta u ovom slučaju.

“Radi preciznog informisanja, obavještavamo javnost da je 29. juna 2017. godine, Agencija za sprječavanje korupcije obavijestila Vrhovnog državnog tužioca da je član Tužilačkog savjeta Novak Laković, kao javni funkcioner, prekršio Zakon o sprječavanju korupcije time što Agenciji nije dostavio Izvještaj o prihodima i imovini za 2016. godinu u zakonom propisanom roku”, saopšteno je iz Vrhovnog državnog tužilaštva.

Agencija je istovremeno zatražila da, u skladu Zakonom o sprječavanju korupcije u roku od 60 dana, bude obaviještena o preduzetim mjerama.

“Pored preduzimanja drugih neophodnih procedura, Vrhovni državni tužilac je 10.jula 2017. godine, obavijestio Agenciju za sprječavanje korupcije da je Novak Laković, član Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika, kojeg je izabrala Skupština, na predlog nadležnog radnog tijela Skupštine, zbog čega je neophodno da se Odluka Agencije uputi i Skupštini Crne Gore”, navode iz VDT-a.

Napominju da je Novak Laković odmah po saznanju da kao član Tužilačkog savjeta pripada kategoriji javnih funkcionera, 21.juna 2017. godine, podnio Izvještaj o prihodima i imovini za 2016. godinu, što je i objavljeno na zvaničnom sajtu Uprave za sprječavanje korupcije.

“Tužilački savjet je na sjednici od 31. jula 2017. godine, u okviru tačke - tekuća pitanja, razmotrio navode Agencije za sprječavanje korupcije i u okviru nadležnosti propisanih Zakonom o državnom tužilaštvu, uz izuzeće člana Lakovića, donio jednoglasnu odluku da Novak Laković u konkretnom slučaju nije postupio suprotno ovlašćenjima i obavezama propisanim Zakonom o državnom tužilaštvu. Utvrđeno je da Laković svojim ponašanjem nije povrijedio odredbe koje se tiču obaveza i ovlašćenja člana Tužilačkog savjeta, propisane Zakonom o državnom tužilaštvu, te da dužnost člana Tužilačkog savjeta nije obavljao nesavjesno i neprofesionalno u smislu Zakona o državnom tužilaštvu”, stoji u saopšteno je iz VDT-a.

Tužilački savjet je odlučio da se o navedenom stavu obavijesti Skupština Crne Gore, koja ga je izabrala za člana Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika, što je u konkretnom slučaju i učinjeno.

“Sve navedene činjenice, kao i kontinuirano postupanje u ovom slučaju, negiraju navode medija koji su ne samo tendenciozni, već i kontradiktorni. Navode da Tužilački Savjet pokušava da zataška ili prećutkuje bilo šta, negira i činjenica da je informativnoj redakciji FOS MEDIA dozvoljen pristup informaciji, odnosno svim aktima koje su povodom ovog predmeta, tražene od Tužilačkog savjeta”, poručuju iz VDT-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније