Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Tatjana Debeljević, TVCG

24. 11. 2017. 19:49   >>  19:20 2

NA ODLUKE CG SUDOVA

Morinjski logoraši žalili se Strazburu

Vlada Crne Gore posljednje tri godine isplaćuje obeštećenje po tužbama više od 200 hrvatskih državljana koji su bili zatvoreni u logoru Morinj – Boka Kotorska 1991/92 godine. Advokat većine njih, Zdravko Begović kaže da je 95 odsto obaveza isplaćeno, a da će preostali dio biti po završetku sudskih postupaka. Ipak, kako visinom obeštećenja nijesu zadovoljni, žalili su se sudu u Strazburu. Za predsjednika Udruženja logoraša Zdenka Bulića, Morinj je opomena koja pripada prošlosti i da se iznad nje moraju izdići i Crnogorci ali i Hrvati.

Iza 1991-92. i iza logora Morinj ostalo je 312 žrtava. Danas, iza onoga što je urađeno stoje presude. 

"Same presude su pokazale dosta o tome šta se to događalo u logoru Morinj, a pravosuđe je, koliko god sporo išlo, stalo na stranu žrtve i priznali šta se to događalo i da je počinjen ratni zločin", kazao je Bulić. 

Od njih 312, oko 250, i to uglavnom državljana Hrvatske, zastupao je advokat Zdravko Begović. 

"Ti postupci su u jedno 95 odsto slučajeva pravosnažno okončani i svim tim licima su dosuđene novčane nadoknade postoji određeni broj, negdje 15 - 20, kojima ti postupci nijesu okončani. Mi jedino čime nijesmo bili zadovoljni jeste visinom nadoknade koja je po tim tužbama pripala. Smatrali smo da im pripada veći iznos", kaže Begović.

Žalili su se na presudu osnovnih sudova Višem, ali i on on ih je odbijao. Obraćali se i Vrhovnom, pa i Ustavnom, ali uzaludno. Ipak, zatvaranjem vrata od strane sudova u Crnoj Gori, otvorila su im se ona u Strazburu. 

"Stekli smo zakonsku mogućnost da pišemo predstavke međunarodnom sudu u Strazburu i od njega očekujemo pravičniju nadoknadu za sve ono što su logoraši pretrpjeli u logoru Morinj", kaže Begović. 

Pitanje je ima li pretrpljeno uopšte cijenu. Neupitno je da ostaje u prošlosti, da opominje  budućnost.  

"Nemojmo ostaviti zlu krv i zlu narav i zle odnose jer doista moramo se izdići iznad svega toga, oba naroda, i Hrvati i Crnogorci. Opomena je ostala u povijesti, ono što je Crna Gora uradila Dubrovniku. Meni jedino, osobno, nekako mi je apatično stajalište Vlade Crne Gore i predsjednika da se nemaju snage ispričati uistinu i od srca Dubrovniku i Hrvatskoj", kazao je Bulić.  

Ipak, u pravdu ne prestaju da vjeruju, a strpljenjem su naoružani dok je čekaju.

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније