Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

rtcg.me

25. 11. 2017. 09:05   >>  08:49 5

RAIČEVIĆ O NASILJU

Policija najodgovornija za smrtne ishode

U svijetu se danas obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Direktorica Sigurne ženske kuće Ljiljana Raičević, gostujući u Jutarnjem programu TVCG, rekla je da je situacija ove godine u Crnoj Gori nešto lošija nego prošle.

Ona se osvrnula i na OEBS-ov izvještaj u kojem se navodi da je svaka druga žena u našoj zemlji žrtva nekog vida nasilja.

"U Crnoj Gori su ubijene 22 žene u posljednjih šest-sedam godina. To je interesantan podatak jer su sve ubijene od strane partnera. To nema nigdje u svijetu. To je nažalost tradicionalan način shvatanja - ti si moja mogu da radim s tobom šta hoću", kazala je Raičević.

Ona je ocijenila da glavnu odgovornost u takvim slučajevima ima policija.

"Oni (policija) nema sistem procjene opasnosti koja žene u tim slučajevima dovodi do smrtnog ishoda", kazala je Raičević.

Institucije da se stalno bave nasiljem nad ženama

Relevantne institucije moraju da se bave rodno zasnovanim nasiljem efikasnije na dnevnoj osnovi, a ne samo tokom trajanja kampanja, ocjenjuje se u zajedničkom saopštenju Misije OEBS-a u Crnoj Gori i Ministarstva za ljudska prava.

Misija i Ministarstvo, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, osuđuju svaki vid rodno zasnovanog nasilja.

Nasilje nad ženama, kako se navodi, ostaje jedno od najtežih kršenja ljudskih prava u svijetu.

"Rodno zasnovano nasilje je neprihvatljivo. Rodno zasnovano nasilje nije neizbježno. Rodno zasnovano nasilje se može spriječiti", kaže se u saopštenju.

Misija OEBS- a u Crnoj Gori i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava prepoznaju povezanost u osnaživanju rodne ravnopravnosti, smanjenju nasilja nad ženama i obezbijeđivanju sigurnosti za sve građane i građanke pod jednakim uslovima.

"Iz tih razloga borba protiv rodno zasnovanog nasilja i podrška inicijativama za ostvarivanje jednakih mogućnosti ne smije biti usputno ili privremeno pitanje", kaže se u saopštenju.

Borba protiv rodno zasnovanog nasilja, kako se ocjenjuje, zahtjeva temeljan i sveobuhvatan napor uz učešće svih relevantnih aktera.

Crna Gora je pristupila ovoj globalnoj inicijativi 2007. godine, i od tada Misija OEBS-a podržava isticanje napora koji se preduzimaju u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava.

"U partnerskom odnosu, nastavićemo da unaprijeđujemo stanje i sprovodimo kampanje za borbu protiv ovog društvenog problema", kaže se u saopštenju.

Ističe se da će se udruženim naporima dostići društvo jednakih mogućnosti u kojem žene nisu pogođene nasiljem.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније