Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila R.B.

25. 11. 2017. 16:09 >> 15:45

NVO OZON

Zatražili inspekcijski nadzor u Toščeliku

Ekološki pokret "Ozon" uputio je Upravi za inspekcijske poslove inicijativu za inspekcijski nadzor kojom se predlaže da se Toščeliku Nikšić Steel, naredi pribavljanje ekološke saglasnosti na Elaborat procjene uticaja njegovog rada na životnu sredinu, koji će obuhvatiti čitav proces proizvodnje i sva postrojenja i zabrani izvođenje radova dok se ne pribavi saglasnost Agencije za zaštitu prirode i životne sredine na ovaj elaborat.

"Pored ključnog problema u nedostatku dokumentacije, upotrebnih dozvola za elektrolučnu i rotacionu peć, saglasnosti na elaborate procjene uticaja na životnu sredinu, veliki problem predstavlja i deponovanje otpada. Trenutno se industrijski otpad deponuje u krugu fabrike, što se takođe mora zaustaviti dok se ne pronađe adekvatno rješenje u skladu za zakonskom regulativom", navodi se u dokumentu upućenom Sektoru za zaštitu životne sredine, bezbjednost i zdravlje ljudi, socijalne i dječje zaštite.

Iz "Ozona" su ukazali i na neozbiljan odnos turskih investitora prema institucijama sistema i važećem zakonskom okviru i predložili da ekološki inspektor izrekne maksimalne kaznene mjere propisane važećim Zakonom o procjeni uticaja na životnu sredinu.

"Kako je menadžemt fabrike dva puta započinjao proceduru procjene uticaja na životnu sredinu i nije je doveo do dobijanja ekološke saglasnoti, smatramo da su se stvorili uslovi za primjenu prekršajnih odredbi propisanih članom 35, stav 1, odnosno da se Toščelik Nikšić Steel kazni novčanom kaznom u maksimalnom znosu do 40.000 eura i da se izrekne i zaštitna mjera zabrane vršenja djelatnosti, maksimalno do jedne godine, što smatramo dovoljnim za spovođenje procedure procjene uticaja na životnu sredinu i pribavljanje ekološke saglasnosti i druge nedostajuće dokumentacije", navodi se u tekstu Inicijative koju je potpisao direktor "Ozona" Aleksandar Perović.

Kao razlog više za zaštitu javnog interesa navodi se i to što je Agencija za zaštitu prirode i životne sredine, donijela Rješenje kojim se odbija zahtjev Toščelika Nikšić Steel za izdavanje integrisane dozvole za rad postrojenja Čeličane, Kovačnice i Energane, čime, kako kažu u "Ozonu" "obesmišljavaju sistem i ugrožavaju tržišnu konkurentnost onima koji posluju u skladu sa zakonima".

"Kada smo 2006. godine osnovali Udruženje građana "Ozon" htjeli smo uticati da se rješe svi ekološki problemi u Nikšiću, kao i da se svi industrijski zagađivači uvedu u zakonski okvir na način da koriste najbolje dostupne tehnologije. Naravno tadašnja Željezara, a današnji Tošćelik Nikšić Steel, bila nam je u fokusu kao sinonim za aerozagađenje i prljavu tehnologij, kojom se ugrožavala i životna sredina i zdravlje ljudi", objašnjavaju iz ove NVO.

Zaključuju da sada, u susret otvaranju poglavlja 27 i zbog činjenice da turski investirori nijesu obezbjedili potrebne dozvole, vjeruju da se javni interes mora staviti u prvi plan, a to u konkretnom slučaju znači primjenu maksmalnih kaznenih odredbi".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније