Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

29. 11. 2017. 13:03 >> 12:32

INTEGRACIJA U EU

Efikasna i profesionalna javna uprava imperativ

Efikasna i profesionalna državna uprava, sposobna da iznese sve reformske procese i bude uspješan i odgovoran servis građana je imperativ procesa evropske integracije koji traži obrazovane, informisane i posvećene službenike, poručio je ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović na otvaranju skupa povodom II ciklusa Sheme mobilnosti za mlade profesionalce Zapadnog Balkana.

Iz Ministrstva evropskih poslova (MEP) je saopšteno da će u okviru tog programa pet crnogorskih državnih službenika imati priliku da svoje profesionalne vještine unapređuju na prestižnim evropskim obrazovnim institucijama i razmijene iskustva u oblastima od značaja za proces evropskih integracija sa kolegama iz zemalja regiona.

Pejović je, kako se navodi, podsjetio da je cilj Sheme, koja je pokrenuta na Samitu u Parizu, u julu 2016, promovisanje nove generacije javnih službenika iz država Zapadnog Balkana koja će biti nosilac reformi u procesu pristupanja EU.

"Istakao je da je kroz jačanje profesionalnih kontakata učesnika, unapređenje razumijevanja, te razmjenu znanja i iskustava, prva faza Sheme mobilnosti ostvarila pozitivan uticaj na dva ključna aspekta pristupnog procesa, reformu javne uprave i regionalnu saradnju", naveli su iz MEP-a.

Takođe, Pejović je naglasio da su mogućnosti koje nudi nastavak ovog programa od izuzetnog značaja za sve zahtjevnije faze procesa evropske integracije i prenio očekivanje da će stečena znanja, kao i mentorski rad u institucijama država regiona doprinijeti daljoj izgradnji profesionalnih kapaciteta, a timski duh i razmjena iskustva postati zalog efikasnijeg, transparentnijeg i izvjesnijeg napredovanja na putu prema Evropskoj uniji.

"Ovi mladi ljudi će, nakon pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, biti dostojni predstavnici crnogorske administracije u evropskim institucijama", poručio je ministar.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Ajvo Orav je istakao da javna administracija mora biti efikasna, zasnovana na zaslugama, transparentna i pouzdana na svim nivoima.

"Poručio je da sve zemlje Zapadnog Balkana na putu prema EU moraju profesionalizovati svoju javnu upravu, kako bi bolje služila potrebama građana i bila u stanju da iznese proces pristupanja EU. Dodao je da se to može ostvariti samo ulaganjem u mladi kadar što EU i radi kroz program poput ovoga", kazali su iz MEP-a.

Direktorica Kancelarije Britanskog savjeta u Crnoj Gori Vanja Madžgalj je poručila da ovakvi projekti doprinose implementaciji izuzetno zahtjevnog procesa reforme javne uprave u kojem se Crna Gora trenutno nalazi, posebno u dijelu razvoja ljudskih resursa.

"Iznijela je uvjerenje da će ovakvi projekti doprinijeti produbljivanju regionalne saradnje i ubrzanju procesa integracija, kroz zajedničko učenje i dijeljenje raspoloživih resursa. Saopštila je da je pet državnih službenica iz ministartava finansija, vanjskih poslova, unutrašnjih poslova , rada i socijalnog staranja, kao i Generalnog sekretarijata Vlade, dobile jedinstvenu priliku da učestvuju u programu i iznijela uvjerenje da će iskustvo koje steknu u okviru programa, biti vrijedan doprinos daljem unapređenju rada institucija javne uprave i procesu evropske integracije", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније