Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

29. 11. 2017. 16:28 >> 19:13
12

ORAV ISTAKAO

Mediji moraju biti nezavisni i slobodni

Mediji, među njima i Javni servis, moraju biti nezavisni i slobodni od političkih uticaja i pritisaka bilo koje vrste, rekao je šef Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Aivo Orav, prenoseći stav zvaničnika EU. Predsjednik Skupštine Ivan Brajović se saglasio da Javni servis, imajući u vidu njegov značaj u informisanju i obrazovanju građana, mora biti slobodan od pritisaka, ali i svjestan svoje odgovornosti prema građanima koji ga finansiraju, kako bi mogao da izvještava i edukuje na profesionalan i objektivan način.

Brajović i Orav danas su održali sastanak, na kojem je, kako je saopšteno iz Skupštine, zaključeno da Crna Gora kao zemlja kandidat cijeni evropske vrijednosti, a i sama doprinosi zajednici evropskih naroda.

Saopšteno je da su Brajović i Orav, u vezi napretka Crne Gore u procesu evropskih integracija, razgovarali i o potrebi očuvanja slobode izražavanja i otvorenosti medija, kao jedne od osnovnih prepostavki u tom procesu.

"Orav je istakao važnost ovog segmenta u Poglavlju 23, prenoseći stav zvaničnika EU, sa kojom su saglasne sve države članice, da mediji, među njima i Javni servis, moraju biti nezavisni i slobodni od političkih uticaja i pritisaka bilo koje vrste", kaže se u saopštenju.

On je istakao da se nada da neće biti nazadovanja u oblasti slobode medija u sljedećem izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore.

Brajović je istakao da Crna Gora, kao država sa najvećim ostvarenim napretkom u procesu pristupanja EU, u svim segmentima, pa i u slobodi medija, posvećena da ostvari najviše standarde.

"On se saglasio da Javni servis, imajući u vidu njegov značaj u informisanju i obrazovanju građana Crne Gore - mora biti slobodan od pritisaka, ali i svjestan svoje odgovornosti prema građanima koji ga finansiraju - kako bi mogao da izvještava i edukuje na profesionalan i objektivan način", kaže se u saopštenju.

U prilog podršci daljoj profesionalizaciji Javnog servisa, Brajović je naveo podatak da su budžetska sredstva za narednu godinu planirana u značajno većem iznosu u odnosu na 2017. godinu.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније