Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me ]

30. 11. 2017. 23:29 >> 07:43
36

POPLAVE NA CETINJU

Situacija stabilna, službe pripravne

Situacija na Cetinju je stabilna nakon vremenskih nepogoda i obilnih padavina, saopšteno je iz kabineta gradonačelnika Prijestonice.

Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda, na Cetinju je za 24 sata palo više od 350 litara kiše po metru kvadratnom, što, kako je ocijenjeno, predstavlja ekstremno veliku količinu padavina.

Saopšteno je da je veliki broj građana i institucija tokom proteklih sati zvao Službu zaštite i spašavanja Prijestonice zbog plavljenja podrumskih prostorija i intervencija na krovovima.

Njima je, navodi se, pomoć u vidu pumpi uputio i Direktorat za vanredne situacije. Iz kabinet gradonačelnika su kazali da je dio grada bio bez srtuje zbog kvara u trafostanici 110/35 kw u koju je ušla voda, i da je probleme stvarala velika vlaga u trafostanicama.

"Stanje sa napajanjem električnom energijom je stabilizovano, dok je vodosnabdijevanje takođe uredno", navodi se u saopštenju. Zbog nevremena i nestanka struje danas nije bilo nastave u cetinjskim osnovnim i srednjim školama.

"U popodnevnim časovima voda se povukla i sa Donjeg Polja, a radovi na sanaciji Ponora biće nastavljeni nakon stabilizacije vremenskih prilika", ističe se u saopštenju.

Vodostaj Rijeke Crnojevića, dodaje se, izuzetno je visok i prijetio je u jednom trenutku da se izlije na šetalište. Kako je saopšteno, sve službe Prijestonice Cetinje biće u pripravnosti u slučaju potrebe daljih intervencija.

Jak vjetar i olujno nevrijeme donijeli su danas brojne probleme na Cetinju. Nevrijeme koje traje od juče uzrokovalo je brojne probleme na gradskom području. Voda je prodrla u mnoge kuće, podrume zgrada i kroz oštećene krovove. Stanje na terenu i u poplavljenim objektima na Cetinju bolje je nego jutros, kazao je za Radio Cetinje komandir Vatrogasne jedinice Peđa Moštrokol.

"Situacija je bolja nego jutros, intenzitet padavina smanjen, ali je ostalo još dosta podruma i objekata iz kojih ekipe Službe zaštite i spašavanja i dalje ispumpavaju vodu. Stanje će se, ipak, uskoro dovesti u normalu", kazao je Moštrokol.

U jednom momentu je, prema njegovim riječima, zbog ogromne količine vode bio ugrožen cijeli grad.

Situacija u gradu neznatno je bolja u odnosu na prethodne sate, no ekipe distribucije, vodovoda i vatrogasne jedinice i dalje imaju mnogo posla, prenosi RTV Cetinje.

Zbog obilnih padavina i jakog vjetra koji su od sinoć zahvatili područje Crne Gore u toku dana je bilo prekida u napajanju na elektrodistributivnoj mreži u prigradskom i na seoskom području. Osim na Cetinju, struje nije bilo ni u dijelu Podgorice, Danilovgrada, Crmničke nahije.

Iz CEDIS-a je saopšteno da je mali broj građana bez napajanja električnom energijom.

"Do 18 sati saniran je navjeći broj kvarova na mreži, pa je sada bez napajanja električnom energijom veoma mali broj korsnika u prigradskim i seoskim područjima. Ekipe CEDIS -a su i dalje na terenu i radiće na saniranju kvarova sve dok im vidljivost i vremenski uslovi to dozvole. Tokom dana naše ekipe su ulagale maksimalne napore da što prije uspostave redovno napajanje električnom energijom", saopšteno je CEDIS-a.

Veći dio dana znatan dio grada bio je bez struje, problem je velika vlaga u trafostanicama, a intervencije Službe zaštite i spašavanja i dalje su česte. U Nacionalnoj biblioteci „Đurđe Crnojević“ pojavile su se podzemne vode.

Iz Elektrodistribucije je saopšteno kako, zbog velike vlage, moraju sukcesivno stavljati trafostanice u donjem dijelu grada u funkciju.

Najviše kiše palo je na Cetinju - do večeras je palo između 350 i 450 litara po kvadratnom metru, podaci su Hidrometeorološkom zavoda Crne Gore.

Naime, rano jutros, u pet sati i 45 minuta, usljed obilnih padavina tokom noći na Cetinju došlo je do izlivanja velike količine vode u suterenu postrojenja Trafostanice Cetinje, što je prouzrokovalo havariju.

Direktorat za vanredne situacije je uputio pomoć u vidu pumpi za ispumpavanje vode iz poplavljenih prostora.

Mještani Donjeg polja, naselja koje je najviše pogođeno poplavama, optužuju gradsku vlast da je kriva za njihove nevolje. Tvrde da su radovi na ponoru, crnoj ekološkoj tački, bila samo predizborna farsa.

Međutim, iz Prijestonice demantuju da su radovi ma ponoru bili samo pred izbore, već se posao nastavlja kad se stabilizuje vrijeme.

"Vremenske nepogode koje su proteklih 24 sata pogodile Cetinje uzrokovale su da Donje polje odjednom nije moglo da upije toliku količinu atmosferskih voda. Ono što je jako bitno napomenuti je da nije bilo izlivanja fekalija u tom dijelu grada. Dosadasnjim radovima koji su izvedeni na ponoru njegova upojna moć je povećana", kazao je za TVCG PR Prijestonice Cetinje, Ivan Mijanović.

Potom je, kako je saopštio CGES, dežurni rukovalac isključio dalekovode Kotor i Glava Zete, a vatrogasne ekipe i ekipe CGES-a od jutros su bile na terenu i sanirali su posljedice, saopšteno je iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema.

Ponor u Donjem Polju je pod vodom. Mehanizacija angažovana na sanaciji tog lokaliteta je poplavljena, pri čemu se jedan bager prevrnuo.

Visok vodostaj na Rijeci Crnojevića

Vodostaj Rijeke Crnojevića, usljed obilnih padavina, izuzetno je visok, a ukoliko kiša nastavi da pada moguće je da će se izliti i na šetalište, saopštio je za Radio Cetinje predsjednik MZ “Rijeka Crnojevića” Peđa Ivanović.

Voda je i na dijelu puta prema Rijeci, a oko 14 sati, to je naselje dobilo struju.

"Vodostaj raste, sada je voda na pola metra ispod nivoa šetališta. Ako bi kiša nastavila da pada ovim intenzitetom, postoji opasnost da Rijeka poplavi. Struja je došla prije sat, vodu imamo, ali je mutna" kazao je Ivanović za Radio Cetinje.

Пратите нас на

Коментари36

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније