Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

30. 11. 2017. 20:47 >> 20:16

ROMSKA DJECA

Neposjedovanje izvoda rođenih predstavlja rizik

Život bez izvoda iz matične knjige rođenih i registra državljana ima teške posljedice na hiljade Roma u Evropi, uključujući i djecu, ocijenjeno je na sastanku o Romima apatridima u Evropskom parlamentu (EP).

U saopštenju Agencije Ujedinjenih nacija (UN) za izbjeglice (UNHCR) navodi se da je na sastanku mješovita radna grupa poslanika apelovala na države članice i Evropsku komisiju (EK) da usmjere pažnju na rizik da Romi žive bez državljanstva, kao i da razmotre naredne aktivnosti u cilju rješavanja tog problema u zemljama koje su u procesu proširenja, kao i unutar EU.

„Najnovije istraživanje UNHCR, Evropske mreže za apatridiju i drugih baca svjetlo na diskriminaciju kojoj su izložene manjine bez državljanstva. Istraživanje je pokazalo da hiljade ljudi u Evropi ne posjeduje izvod iz matične knjige rođenih, što ih izlaže riziku od apatridije, jer nijesu u mogućnosti da dokažu svoje državljanstvo“, navodi se u saopštenju.

Oni, kako se dodaje, teškom mukom pokušavaju da pribave lična dokumenta i ostvare pristup osnovnim pravima poput obrazovanja, zdravstvene zaštite, a kasnije tokom života imaju poteškoće da nađu zaposlenje, postanu vlasnici imovine, vjenčaju se i registruju rođenje svoje djece.

Poslanica EP i kopredsjedavajuća Mješovite grupe EP za pitanja borbe protiv rasizma i za različitost, Soraja Post, kazala je da mnogi misle da je taj problem riješen, ali da život bez državljanstva i prava predstavlja surovu realnost za hiljade Roma u EU.

„Romska djeca rođena u Italiji od roditelja koji su izbjegli tokom ratova na Balkanu suočavaju se sa pošasti apatridije, čak i kada njihove porodice žive u toj zemlji već decenijama. Mi kao poslanici EP moramo osigurati da to ostane prioritet na agendi EU, dok svi Romi ne budu mogli da uživaju prava kao ostali građani Evrope“, rekla je Post.

Poslanica EP i kopredsjedavajuća Mješovite grupe za prava djece, Ana Maria Koraza Bildt, smatra da je neprihvatljivo da se djeca u Evropi i dalje rađaju bez državljanstva.

„Mješovita grupa za prava djece, zajedno sa UNHCR-om i civilnim sektorom, u potpunosti je opredijeljena da okonča apatridiju među djecom. Dijete je prije svega dijete, bez obzira na njegov pravni status i mi smo dužni da ih zaštitimo bez dvostrukih standarda. Pozivamo zemlje članice da okončaju pravni vakuum koji nastavlja da utiče na mnogu romsku djecu širom Evrope, a u skladu sa važećim međunarodnim pravom”, poručila je Koraza Bildt.

Direktor Evropske mreže za apatridiju (ENS), Kris Neš, rekao je da je istraživanje koje su sproveli na zapadnom Balkanu pokazalo da složeni postupci upisa ometaju pristup osnovnim dokumentima i predstavljaju glavni razlog apatridije među Romima.

„Zahtijevamo da reforma ovih postupaka i iskorjenjivanje apatridije Roma budu prioritet EK i EP tokom pregovora o proširenju EU”, saopštio je Neš.

Referent za pravnu zaštitu u UNHCR, Inge Sturkenbom, je navela da više od 75 odsto apatrida u svijetu pripada manjinama.

„U Evropi su apatridiji posebno izloženi Romi. Oni su upali u začarani krug u kojem odsustvo državljanstva i osnovnih dokumenata roditelja sprečava upis rođenja djece koja nemaju načina da dokažu svoje pravo na državljanstvo. Time naredna generacija nastavlja da raste u siromaštvu, bez pristupa obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i drugim osnovnim uslugama”, zaključila je Sturkenbom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније