Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Svetlana Slavujević, TVCG

30. 11. 2017. 23:59 >> 20:43

MORINJ

Nakon što je podgorički Viši sud 2012. osudio četvoricu pripadnika Jugoslovenske narodne armije na ukupno 12 godina zatvora za ratni zločin u takozvanom Centru za prihvat zarobljenika u Morinju, logoraši su zatražili odštetu od države zbog mučenja. Većina sudskih postupaka je završena, a žrtvama do sada isplaćeno skoro milion i po eura. No, visinom naknade nijesu zadovoljni zato su tužbe pokrenuli pred evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Malo mediteransko mjesto u Bokokotorskom zalivu – Morinj, za mnoge je podsjetnik na ratna zbivanja devedestih. Igor Guljermović kada je doveden u logor Morinj imao je samo 19 godina.

"Tu sam prošao kroz špalir i onda sam završio u samici u jednom kontejneru 4-5 dana. Tokom noći su bacali bombe po kontejneru. Ta bomba ne može probit kontejner, ali to odzvanja cijelu noć. Za ta 3-4 dana su bacilli malo vode ili skoro ni malo", priča Guljermović.

Logor Morinj, funkcionisao je od oktobra 1991. do avgusta 1992. godine. Mještani su često slušali krike koji su otuda dolazili.

"Došao sam u Morinj u noćnim satima i izveden sam iz marice i tu su me doslovno pregazili. Bio je koridor koji sam morao proći, ja ne znam čime su me sve tukli.Uglavnom , ja sam pao u nesvijest po ko zna koji put taj dan i onda su me ubacili u samicu", prisjeća se predsjednik društva logoraša Zdenko Bulić.

Guljermović kaže da je tuširanja bilo dva puta za 57 dana.

"Došla nam je neka cistijerna sa nekim improvizovanim tuševima. Bilo je noći kad su nas tjerali da bježimo preko ograde tako da nas mogu pobit pa da kažu da smo bježali", priča Guljermović.

Nakon presude za ratni zločin 2012. logoraši su zatražili odštetu za mučenje koje su preživjeli.

"U konačnom bilo je ukupno 165 predmeta po tužbama za naknadu nematerijalne štete. Dosuđeni iznosi naknade nematerijalne štete kreću se u opsegu od 1.500 do 26.000 eura. Prema podacima generisanim iz pravosudnog informacionog sistema ukupno je dosuđeno milion i 476 i po hiljada", saopštio je za TVCG predsjednik Osnovnog suda u Podgorici, Zoran Radović.

Pravni zastupnik logoraša, advokat Zdravko Begović, istakao je da, po njihovom mišljenju, novčani iznosi nijesu bili u onoj mjeri koji su odgovarajući i koji su bili pravični.

"Iznosi su čak dvostruko niže od iznosa koji se dosuđuje u ovim mirnodopskim vremenima za neosnovan boravak u zatvoru", naglasila je direkotorica Akcije za ljudska prava, Tea Gorjanc Prelević.

Zato su logoraši podnijeli tužbe Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

"Unatrag 7-8 mjeseci, možda i godinu, te prestavke se šalju sudu u Strazburu i danas se šalje i svaki sljedeći dan kad se steknu ti formalni uslovi", naveo je Zdravko Begović.

On kaže da država nije htjela prije pokretanja sudskih procesa, za obeštećenje žrtava, da pregovara o vansudskom poravnanju. Time bi iznos koji danas Crna Gora i njeni građani plaćaju logorašima, bio znatno manji. Odgovor od nadležnih, zašto se nije pregovaralo, još nijesmo dobili.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније