Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

01. 12. 2017. 17:59   >>  17:40

RODNA RAVNOPRAVNOST

Snažan zakonodavni okvir nije dovoljan

Crna Gora je uspostavila snažan zakonodavni okvir kada je u pitanju rodna ravnopravnost, ali to nije dovoljno da se u praksi prevaziđe neravnopravnost žena, ocijenjeno je na konferenciji koju je organizovala Regionalna škola za javnu upravu (ReSPA).

Regionalnu konferenciju „Mjerenje rodne ravnopravnosti na Zapadnom Balkanu“ ReSPA je organizovala u saradnji sa crnogorskim Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, Koordinacionim tijelom za rodnu ravnopravnost Srbije i Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije (SIPRU).

Kako je saopšteno iz Ministarstva, konferencija je okupila više od 50 službenika koji se bave tim pitanjima u relevantnim vladinim institucijama Zapadnog Balkana, stručnjaka iz regiona i EU, kao i predstavnika i nevladinih organizacija aktivnih u tm području i međunarodnih organizacija (UNDP, EIGE, OEBS).

„Glavne teme na ovoj regionalnoj konferenciji bile su politike rodne ravnopravnosti na Zapadnom Balkanu, kao i mjerenje rodne ravnopravnosti sa akcentom na Indeks rodne ravnopravnosti i njegovu primjenu u kreiranju politika“, kaže se u saopštenju

Predstavnica Ministarstva Žana Filipović kazala je na otvaranju konferencije da je Crna Gora uspostavila snažan zakonodavni okvir kada je u pitanju ravnopravnost žena i muškaraca, polazeći od Ustava, pa do Zakona o rodnoj ravnopravnosti i drugih zakonskih akata.

„Međutim, to nije dovoljno da se u praksi prevaziđe neravnopravnost žena. U Crnoj Gori žene nijesu ravnopravno zastupljene na mjestima odlučivanja. Potrebno je uložiti dodatne napore kako bi se osnažio položaj žena u Crnoj Gori i postigla ravnopravnost u praksi“, istakla je Filipović.

Zato je, kako je navela, važno uspostaviti Indeks rodne ravnopravnosti, kao važan mjerni instrument za kreiranje daljih politika rodne ravnopravnosti.

Stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori, Fiona Mekluni, rekla je da su programi rodne ravnopravnosti UNDP uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori u potpunosti posvećeni razvoju širokog spektra partnerstava s vladinim i nevladinim strukturama, kao i radu na tri ključna prioriteta za postizanje rodne ravnopravnosti.

Ti prioriteti su, kazala je Mekluni, borba protiv nasilja u porodici, ekonomsko osnaživanje žena i političko osnaživanje žena.

„Sada želimo da napravimo korak dalje u izgradnji sistema koji će podržati rodnu ravnopravnost kao načelo koje se zasniva na ljudskim pravima i antidiskriminacijskim obavezama. Kako bi iskazale posvećenost, državne strukture moraju podržati taj proces ulaganjem u razvoj kapaciteta za pristup utemeljen na ljudskim pravima i rodno osviještenim politikama“, objasnila je Mekluni.

Jolanta Reingarde iz Evropskog instituta za rodnu ravnopravnost (EIGE) informisala je učesnike konferencije da je treće izdanje Indeksa rodne ravnopravnosti predstavljeno u oktobru u Briselu, i da je već uspostavljena politička podrška vrlo važna za pitanja rodne ravnopravnosti, bez koje je teško ostvariti promjene.

Predstavnici SIPRU su, kako se navodi u saopštenju, inicirali saradnju sa ReSPA u cilju unapređenja upotrebe Indeksa rodne ravnopravnosti.

„Srbija je prva zemlja Zapadnog Balkana koja je koristila ovaj složen mehanizam za mjerenje rodne ravnopravnosti. Ovaj Tim, kao i Koordinaciono tijelo za rodnu ravnopravnost, podijelili su svoja pozitivna iskustva sa ostalim zemljama Zapadnog Balkana“, kaže se u saopštenju.

Šefica Programa za demokratizaciju u Misiji OEBS u Crnoj Gori, Lia Manjaguanjo, kazala je da je razmjena regionalnih iskustava izvrsna prilika za sve koji su zainteresovani za rodnu ravnopravnost.

Prema njenim riječima, pitanja rodne ravnopravnosti su od posebne važnosti za OEBS.

„Sektor za rodnu ravnopravnost centrale OEBS u Beču trenutno radi na istraživačkom projektu u okviru koga se prikupljaju podaci o različitim oblicima nasilja koje su žene iskusile u deset država članica OEBS, koji se temelji na metodologiji Agencije Evropske unije za osnovna prava“, kazala je Manjaguanjo.

Cilj projekta je, kako je pojasnila, pribavljanje dokaza o različitim oblicima nasilja nad ženama, koji će se koristiti nacionalnim akterima za poboljšanje procesa kreiranja politika i planiranje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније