Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

02. 12. 2017. 12:01   >>  11:34

ĐELOVIĆ PORUČUJE

Pružiti mogućnost zaposlenja OSI

Osobama sa invaliditetom (OSI) potrebno je pružiti mogućnost zaposlenja, jer će na taj način biti stvoren novi ambijent sa više inicijativa u cilju radne i socijalne integracije te populacije, ocijenio je koordinator aktivnosti Caritas-a barske nadbiskupije, Marko Đelović.

On je, povodom 3.decembra Međunarodnog dana OSI, kazao da su, kroz inicijative koje sprovode u Caritasu uvidjeli da, kada se OSI pruži mogućnost, kako je naveo, oni je iskoriste na pravi način.

"Oni su potpuno isti kao ostali članovi društva - vrijedni, marljivi i sposobni za obavljanje poslova. Poruka je da pokušamo dati mogućnost OSI. Vjerujem da na taj način kreiramo novi ambijent u kome će biti još više inicijativa u kojima će se kreirati mogućnosti za radnom i socijalnom integracijom OSI", rekao je Đelović u izjavi za PR Centar.

On je kazao da Caritas trenutno realizuje regionalni projekat "Societies", koji finansira Evropska unija, pojašnjavajući da se on dominantno bavi radom i socijalnom integracijom OSI.

"Jedna od aktivnosti projekta je podrška podizanju kapaciteta organizacija civilnog društva da intenzivnije budu uključene u lokalne inciijative i razvoj servisa na lokalnom novou za OSI, ili za osobe koje imaju problema sa mentalnim zdravljem. Drugi segment je podrška organizacijama civilnog društva ili lokalnim inicijativa za realizaciju konkretnih primjera socijalne ili radne integracije OSI. Treći način podrške jeste kroz organizovanje kampanja", rekao je Đelović.

On je rekao da je Caritas, u cilju smanjena predrsasuda prema OSI, snimio spot u okviru kampanje, a biće i, kako je najavio, postavljeni infopultovi u nekoliko gradova u Crnoj Gori sa kojih će se dijeliti informativno-edukativni materijal o pravima i mogućnostima OSI.

"Spot koji je snimljen za potrebe ove kampanje govori o tome da generalno naše društvo više gleda OSI kroz ono što one ne mogu raditi, pa je poruka samog spota da se OSI ne pitaju šta ne mogu uraditi, već da im se pruži mogućnost da rade. To je dosta dug proces i u tom dijelu su neki rezultati već vidljivi, ali se ne može očekivati da se dramatično promijeni stav koji je na neki način ukorijenjen u društvu", kazao je Đelović.

Predsjednik Udruženja paraplegičara Bar, Slavko Vućićević, ocijenio je da položaj OSI u zajednici nije na dobrom nivou.

"Treba se još mnogo stvari izdefinisati i riješiti kako bi se OSI, u punom svom kapacitetu i adekvatnoj radnoj sposobnosti, mogle uključiti u zajednicu. OSI su još uvijek najviše prepuštene porodici koja još uvijek najviše vodi brigu o njima. Zajednica i društvo rješavaju određena prava i potrebe kroz socijalnu i dječiju zaštitu. Međutim, ostvarivanje prava na zaposlenje, biračkih prava, prava da bira i da budem bira, da glasa, prava na adekvatnu zdravstvenu zaštitu, korišćenje rehabilitacije, korišćenje usluga specijalizovanih banja, sve to ide otežano", smatra Vučićević.

On smatra da država u poslednje vrijeme ulaže napor da se to stanje popravi, "međutim te promjene su jako usporene".

"Te promjene su toliko spore da mi još ne osjećamo puni efekat svih tih promjena i boljitak u našem ukupnom životu", istakao je Vučićević.

On je kazao da je jedan od problema sa kojima se suočavaju OSI taj što ne postoji jedinstvena komisija koja bi utvrđivala vrstu i stepen invalidnosti. "Jedinstveno tijelo vještačenja bi sve nedoumice sa kojima se susrijećemo otklonilo".

"Resorna ministarstva preduzimaju sve aktivnosti u cilju stvaranja ambijenta u kojem bi OSI mogle aktivno da se uključe u sve društvene djelatnosti. Međutim, od Vlade prema lokalnim samoupravama se dešavaju određene promjene - da lokalne samouprave ne prate ono što Vlada kroz svoje programe, aktivnosti i strategije utvrđuje i usmjerava prema lokalnim samoupravama", kazao je Vučićević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније