Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B. [ Beta ]

03. 12. 2017. 11:30 >> 10:58
7

EPIDEMIOLOG RADOVANOVIĆ

MMR nema veze sa autizmom

Epidemiolog Zoran Radovanović iz Srbije izjavio je da država ne bi smjela da podlegne pritiscima antivakcinacijskog lobija i proglasi vakcinaciju neobaveznom.

Radovanović je za današnje izdanje "Politike" rekao da svugdje u svijetu postoji pritisak da se vakcinacija sprovede i kao primjer naveo da u Njemačkoj obdanište mora da plati kaznu od 2.500 eura ukoliko je primilo nevakcinisano dijete, dok se u Australiji gubi pravo na dječiji dodatak ako se dijete ne vakciniše.

On je istakao da djeca koja nijesu vakcinisana mogu da ugroze drugu. "Neka djeca ne mogu da prime vakcinu zbog oslabljenog imunološkog sistema i mogućih komplikacija, recimo, djeca koja boluju od leukemije oslobođena su vakcinacije i društvo ima obevezu da ih zaštiti. Takođe postoje i oni kod kojih se vakcina ne primi", naveo je Radovanović.

On je kazao da su oni koji prime jednu dozu vakcine MMR zaštićeni 10 do 15 godina, dok oni koji prime i drugu dozu vakcine imaju višedecenijsku zaštitu, vjerovatno i doživotnu.

Radovanović je rekao i da je najvažnije pitanje ko je roditeljima rekao da su autizam i MMR vakcina povezani.

Prema njegovim riječima, postoje razne zablude koje se plasiraju, a na nastanak autizma utiču faktori sredine u ranoj trudnoći, kao i nasljedni faktori.

On je kazao da su u Japanu odustali od vakcinacije protiv malih boginja, ali da je učestalost javljanja autizma ostala ista. "I to je jedan od mnogobrojnih dokaza da autizam nema veze sa MMR vakcinom", kazao je Radovanović.

On je rekao i da djeca iz Srbije primaju istu vakcinu kao djeca sa Zapada i da je tehnički nemoguće napraviti posebnu vakcinu za Zapad i Istok.

"To se pravi u istoj fabrici u istoj posudi. Niko ne razdvaja vakcine za male Srbe i male Engleze", istakao je Radovanović povodom sumnji u kvalitet vakcine koja se daje u Srbiji.

Upitan o slučajevima oboljevanja od dječije paralize zbog polio vakcine, on je kazao da je riječ bila o Torlakovoj vakcini koja je "zaista bila malo jača i postojao je veći rizik da dijete oboli od te bolesti".

"Uoči uvođenja te vakcine 1960. godine, u Jugoslaviji je od dječije paralize bolovalo 1.860 djece. Danas je ova bolest gotovo iskorijenjena. Osim toga, sada se koristi mrtva vakcina koja nema taj efekat. Ipak mislim da bi ovakvim slučajevima država trebalo da uvede kompenzacioni fond, kako bi ti ljudi dobili barem neku odštetu", kazao je Radovanović.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније