Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

04. 12. 2017. 12:21 >> 11:59

MANS

U Crnoj Gori postoji sistemska korupcija

U Crnoj Gori postoji sistemska korupcija i veliki broj građana gubi nadu da se bilo šta može promijeniti, ocijenila je izvršna direktorka Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Vanja Ćalović Marković.

Ona je, na otvaranju Nedjelje borbe protiv korupcije u Podgorici, kazala da je korupcija prisutna u Crnoj Gori na svim nivoima i u svim oblastima.

Prema riječima Ćalović Marković, pošteni građani koji inače ne bi bili uključeni u korupciju, to rade samo zbog toga da bi preživjeli i mogli dođu do osnovnih servisa i prava.

"Zbog toga veliki broj ljudi smatra da u Crnoj Gori, nažalost, ne možemo se izboriti protiv korupcije, jer je ona sveprisutna", navodi Ćalović Marković, i dodaje da ona ne misli tako.

Ona, kako je kazala, misli da se to može uraditi. "Možemo to da uradimo zajedno, kada postoji pritisak iz zemlje i iz inostranstva".

Zato će se MANS, kako je najavila, potruditi da dovede veliki broj stranih eksperata ove sedmice, i na antikorupcijskoj konferenciji.

Ćalović Marković je saopštila da će ti eksperti govoriti o tome kako u njihovim zemljama, u kompleksnijim okruženjima, uspijevaju da otkriju, procesuiraju i kazne mnogo komplikovanije slučajeve nego što je to u Crnoj Gori.

"Imaćemo posebne događajesa građanima i pozivaćemo ih da bez straha prijave korupciju MANS-u, ukoliko se ne usuđuju da pođu u državne institucije, ili da i sami javno istupe i govore o tom problemu", rekla je Ćalović Marković.

Ona je navela da je korupcija ubica demokratije, ona podriva vladavinu prava, onemogućava jednakost građana pred zakona i da budu slobodni, da biraju slobodno i time podriva temelje demokratije.

Kako je rekla, korupcija je ubica ekonomskog razvoja. "Kada strani investitori dođu u jednu zemlju, korupcija je za njih porez koji plaćaju kriminalcima".

Ćalović Marković je navela da korupcija najviše ubija siromašne, jer oni, dodaje ona, ne mogu da pristupe onim državnim servisima koji bi trebalo da budu besplatni.

"Ako date novac za popravku dječjeg centra ili porodilišta i taj novac završi u džepovima onih koji bi trebalo da ga ulože, možete da zamislite kako to utiče na život jednog običnog čovjeka, a posebno na život siromašnog koji sebi ne može da priušti da se liječi u inostranstvu i da obezbijedi da njegova djeca budu zdrava", kazala je Ćalović Marković.

Prema njenim riječima, korupcija onemogućava siromašne da obezbijede egzistenciju, jer ako ne mogu da nađu posao bez korupcije, oni ne mogu ni da prehrane svoju porodicu.

Ono što je, kako je navela Ćalović Marković, možda najopasnije za državu je to što korupcija podriva njenu bezbjednost

"Jer korupcija je jedna od osnovnih metoda rada organizovanih kriminalnih grupa, a tamo gdje postoje te grupe, postoji i terorizam", objasnila je Ćalović Marković.

Danas je u EU Info Centru otvorena izložba karikatura Gorana Šćekića i Dušana Gađanskog, sjutra će biti održan događaj o ulozi istraživačkog novinarstva u borbi protiv korupcije, a srijeda će biti posvećena ulozi civilnog društva u borbi protiv korupcije.

U četvrtak će biti održan događaj o Zakonu o slobodnom pristupu informacijama.

"Jer ne kaže se džaba da je transparentnost glavni lijek za korupciju. Kada upalite svjetlo, mrak nestaje", navodi Ćalović Marković.

U petak će biti održan događaj posvećen borbi protiv koruipcije u procesu evropskih integracija, a 11. decembra nacionalna antikorupcijska konferencija.

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Aivo Orav, naveo je da će događaji tokom ove sedmice biti prilika da se razmijene pogledi između relevantnih subjekata, u cilju pronalaska načina unaprijeđenja bprbe protiv korupcije.

"U izvještajima EU, korupcija je problem u svim zemljama kandidatima i u interesu svih je da se borimo protiv nje", saopštio je Orav, navodeći da ona potkopava demokratiju, vladavinu zakona i povjerenje u institucije.

Kako je kazao, mediji i organizacije civilnog društva moraju biti pohvaljeni i vrednovani zbog doprinosa procesu pristupanja Crne Gore EU, u oblasti vladavina zakona i za osnaživanje i rad koji je slobodan od pritiska i zastrašivanja, što treba da im bude osigurano.

"Delegacija EU nastaviće da podržava sve inicijative poput ove koja približava Crnu Goru Uniji", poručio je Orav.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније