Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

04. 12. 2017. 20:28 >> 20:05

POTPISAN SPORAZUM

Nakon FIT-a edukacija i posao u OmnitechIT-u

Fakultet za Informacione Tehnologije (FIT) Univerziteta Mediteran i italijanska kompanija OmnitechIT potpisali su sporazum o saradnji u cilju edukacije i zapošljavanja prvenstveno diplomiranih studenata u predstavništvu te kompanije u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Press službe Univerziteta Mediteran, to je prvi oblik saradnje između internacionalne IT kompanije i akademske institucije u Crnoj Gori.

"Koji omogućava talentovanim IT studentima, ali i iskusnim softverskim i mrežnim inženjerima da usavršavaju znanja i razvijaju kompetencije u dinamičnom internacionalnom okruženju, a da pritom ostanu u Crnoj Gori i doprinesu prvenstveno razvoju domaćeg IT tržišta", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je OmnitechIT prepoznao FIT kao partnera za dalju saradnju u Crnoj Gori, zbog specifičnog nastavnog programa koji obezbjeđuje studentima sticanje visokog nivoa teorijskog i praktičnog znanja u oblasti IT.

U okviru saradnje su, kako je pojašnjeno, planirana i zajednička istraživanja, projekti i uspostavljanje saradnje sa ostalim akademskim institucijama, IT kompanijanama i drugim institucijama.

"Kompanija OmnitechIT Montenegro baviće se razvojem i implementacijom specijalizovanih softvera iz domena IT sigurnosti. Pored toga, cilj kompanije OmnitechIT Montenegro je razvoj različitih softverskih rešenja i mobilnih aplikacija, integracija i implementacija za tržište Crne Gore i regiona", kaže se u saopštenju.

Navodi se da će se studenti koji prođu namjenske stručne obuke prema programu kompanije OmnitechIT, prvo na Fakultetu za Informacione Tehnologije, a zatim u sjedištima kompanije u Italiji, osposobiti za razvojne i konsultantske usluge na poslovima ove kompanije širom Evrope i Azije.

Izvršni direktor OmnitechIT Montenegro, Vincenzo Sarcina, prezentovao je djelatnosti kompanije OmnitechIT i objasnio je da imaju predstavništva širom Evrope i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ističući da su u njihovom fokusu mladi ljudi sa idejama.

OmnitechIT posluje i u Srbiji od 2016. godine i planira širenje kompanije u zemljama Zapadnog Balkana i Istočne Evrope.

Prodekanica FIT-a Snežana Šćepanović ocijenila je da će kroz saradnju FIT-a i OmnitechIT njihovi najbolji IT stručnjaci imati priliku da ostanu u Crnoj Gori, da ne odlaze u inostranstvo".

Šćepanović je, kako se navodi u saopštenju, naglasila da potražnja za IT stručnjacima u svijetu konstantno raste. "Istraživanaja pokazuju da će se broj potrebnih IT stručnjaka povećati za 4,5 puta do 2020. godine".

Ona je kazala da velike kompanije sve više koriste outsourcing i otvaraju predstavništva u Aziji i zemljama Istočne Evrope.

"Zapošljavanje novih IT stručnjaka obezbjeđuje kompanijama konkuretnost na tržištu uz mogućnost širenja tržišta. Ulazak internacionalne IT kompanije OmnitechIT na tržište Istočne Evrope je pokazatelj da će i na našim prostorima uskoro doći do promjena na IT tržištu", navela je Šćepanović.

Ona je naglasila da Crna Gora mora da iskoristi svoje mogućnosti i postane dio globalnog IT tržišta.

"I da ujedno omogući zaposlenje mladim ljudima u oblasti IT u Crnoj Gori. U tom smislu, akademske institucije i država moraju pružiti maksimalnu pomoć", zaključila je Šćepanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније