Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

04. 12. 2017. 21:46   >>  21:47

VOLONTERIZAM

Nagrađeni Glas Zabjela i Adisa Malagić

Asocijacija za demokratski prosperitet (ADP) Zid je povodom Međunarodnog dana volontera, 5. decembra, uručila godišnje nagrade za dobrovoljni aktivizam u kategorijama volonter godine i nagrada za razvoj volonterizma.

Godišnja nagrada za doborovoljni aktivizam, kako su objasnili iz ADP Zid, dodjeljuje se u cilju povećanja vidljivosti doprinosa razvoju koncepta i promociji vrijednosti dobrovoljnog aktivizma.

Oni su saopštili da su nagradu u kategoriji volonter godine dobili aktivisti Glas Zabjela koji su u posljednjih godinu dana pokrenuli časopis u cilju informisanja svojih komšija i građana, predstavljanja važnih institucija, podsjećanja na spomenike NOB-a i rodoljube, podsticanja preduzetništva, pomoći u promovisanju sporta, radova najmlađih i uspješnih studenata i naučnika.

„Želje omladnskih aktivista jeste da unaprijede građansku svijest, solidarnost među komšijama, da pomognu svakom kome mogu pomoći“, naveli su iz ADP Zid.

Kako su istakli, Glas Zabjela je bio jedan od organizatora humanitarnog turnira kako bi se njihovom komšiji, dječijem pjesniku Beću Došljaku koji je četiri godine živio bez struje, prikupio novac i platio račun za struju.

Iz ADP Zid su saopštil da je nagradu za doprinos razvoju volonterizma dobila profesorica u Gimnaziji „30. Septembar“ iz Rožaja i mentorki volonterskog kluba te gimnazije Adisa Malagić.

Oni su kazali da je Malagić od decemba prošle do decembra ove godine organizovala veliki broj aktivnosti.

ADP Zid je, kako su naveli, i ove godine nagradio svoje najaktivnije volontere Marka Koraća, Kseniju Simoć i Kristinu Šišović.

Izvršna direktorica ADP Zida, Sanda Rakočević, ukazala je da je prošlo devet godina od kada je Ministarstvo rada i socijalnog staranja, uz reviziju predloženog nacrta od sradne grupe koja je formirana u ADP Zidu, usvojilo Strategiju razvoja volonterizma.

„I to je poslednja dobra informacija koja nam je došla iz resornog ministarstva. Od tada pa do danas, svaki naredni korak donosioca odluka obeshrabruje volontiranje i stimuliše njegovu neadekvatnu upotrebu“, nagalsila je Rakočević.

Ona je kazala da 2009. godine nije urađen akcioni plan strategije koji je izostao kod usvajanja strategije pod opravdanjem početka ekonomske krize, i da da do danas nije realizovana ni jedna mjera iz pomenute strategije osim izrade Zakona.

„Nažalost taj zakon koji je donešen ne podstiče volontiranje i razvoj volonterizma već reguliše neki čudan oblik radnog angažmana bez naknade i zasnivanja radnog odnosa“, ocijenila je Rakočević.

Svi poslodavci koji zloupotrebljavaju ugovor o volonterskom radu, prema njenim riječima, državu uskraćuju za porez koji je obavezan.

Rakočević je istakla da je prethodna revizija ovog zakona zakucala je volontiranje za postojeće predrasude i dala pravno uporište svima koji volontiranje doživljavaju kao rad za džabe.

„Posljednjim promjenama zakona iz 2015. godine dobili smo i kaznene odredbe tako da sam sigurna da su oni čije nominacije predstavljamo, uključujući i dobitnike ovogodišnjih nagrada, kao najsvjetliji primjeri dobrog odnosa prema svojoj zajednici, po važećem zakonu nažalost zaslužuju kaznu od 500 do 20 hiljada eura po jednom od 16 kažnjivih osnova“, zaključila je Rakočević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније