Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

05. 12. 2017. 12:59 >> 12:32
1

NACIONALNI SAVJET ALBANACA

Prekinuti bojkot nastave u Tuzima

Nacionalni savjet Albanaca u Crnoj Gori (NSA) ocjenjuje da se đacima osnovne škole "Mahmut Lakić" u Tuzima poriče pravo školovanja na maternjem jeziku i poziva Ministarstvo prosvjete i upravu škole da hitno preduzmu sve potrebne mjere kako bi bojkot jednog broja učenika koji nastavu prave na albanskom jeziku bio prekinut.

Iz Nacionalnog Savjeta Albanaca u Crnoj Gori ističu da pažljivo prate situaciju u Osnovnoj školi "Mahmut Lekić" u Tuzima.

"Nacionalni Savjet Albanaca u Crnoj Gori izražava zabrinutost zbog bojkota nastave od jednog broja učenika koji prate nastavu na albanskom jeziku, a sve zbog neispunjenja, odnosno kršenja prava školovanja na maternjem – albanskom jeziku iz nekoliko nastavnih predmeta", navodi se u saopštenju.

Iz NSA ocjenjuju da je riječ o politizovanju obrazovnog sistema i negarantovanju prava cjelovitog školovanja na maternjem jeziku, zbog čega su, kako navode, od Ministarstva prosvjete i pismeno i lično u susretima sa predstavnicima tog ministarstva, zahtijevali rješavanje tog problema.

"Podsjećamo ovom prilikom da je JU OŠ 'Mahmut Lekić' u Tuzima samo jedan od primjera, gdje se učenicima albanske nacionalnosti poriče pravo cjelovitog školovanja na maternjem jeziku, te da takvih primjera ima i u nekim drugim školama na albanskom jeziku u Crnoj Gori", ističu iz NSA.

Oni podsjećaju da je pravo školovanja na maternjem jeziku jedno od osnovnih prava koja grantuju međunarodne konvencije, Ustav Crne Gore i opšti Zakon o obrazovanju.

"Nadali smo se da će se stvorena situacija u JU OŠ 'Mahmut Lekić' u Tuzima riješiti, te da će Ministarstvo prosvjete postati svjesno problema, ali na žalost, nedostajala je dobra volja. NSA primjećuje, da umjesto da su se problemi rješavali, oni su još više eskalirali, te da su albanski učenici oni koji trpe. Djeca su najmanje kriva u ovoj situaciji, ali oni trpe zbog (ne)djelovanja drugih", navodi se u saopštenju.

NSA poziva Ministarstvo prosvjete i upravu škole da hitno preduzmu sve potrebne mjere kako bi riješili nastalu situaciju.

"Još jednom pozivamo Ministarstvo da usvoji i sprovede zahtjeve NSA-a i zaključke Radne grupe za obrazovanje na albanskom jeziku. NSA će preduzeti sve potrebne korake u cilju garantovanja prava školovanja na maternjem - albanskom jeziku (učiniće ih javnim i prijaviti) i neće dozvoliti kršenje prava na uštrb školovanja albanske djece na maternjem - albanskom jeziku u Crnoj Gori", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније