Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B

06. 12. 2017. 16:44 >> 19:21
5

ASK POKRENUO POSTUPAK

Softić: Prijava kao odmazda

Agencija za sprečavanje korupcije pokrenula je postupke protiv novinara i člana Upravnog odbora Društva profesionalnih nezavisnih novinara (DPNCG) Tufika Softića, koji je i vršilac dužnosti direktora lokalnog Radio Berana. ASK je, kako je saopšteno iz DPNCG, podnijela prekršajnu prijavu protiv Softića.

Softić za TVCG kaže da se i prije dvije godine znalo da je javna ličnost i da je imenovan za vršioca dužnosti direktora Radija Berana, te da je imao tumačenje da u statusu vršioca dužnosti nije u konfliktu interesa, niti da je javni funkcioner.

“Sada je potpuno besmisleno da se poslije dvije godine pojavi neka navodna anonimna prijava po kojoj postupa ASK. No šta je tu je. Ja to prosto lično mogu da prihvatim ili da vidim kao odmazdu zbog moje tužbe protiv države, ali ne bježim ni od čega. Otklonio sam te nepravilnosti, sve koje su se od mene tražile na vrijeme. Došao sam kada sam upozoren na usmenu raspravu, upozoren sam na nepravilnosti u međuvremenu, ali oni su odlučili, ipak da sprovedu mjere”, poručio je Softić.

Softić je v.d. direktor Radio Berana već dvije godine, a Agencija je pokrenula postupak po anonimnoj prijavi koju je dobila nekoliko dana prije nego što je Osnovni sud u Podgorici izrekao presudu, kojom je utvrđeno da država nije obezbjedila djelotvornu zaštitu napada na Softića 2007.godine.

Kako se navodi u saopštenju ASK smatra da je Softić u sukobu interesa, jer je njegova supruga odbornica SNP-a u lokalnom parlamentu. Takođe je sporno i što nije prijavio imovinu kao javni funkcioner.

“On je u izjašnjenju ASK rekao da po pravnom tumačenju nije funkcioner kao V.D. direktora i da je to razlog što nije dostavio prijavu. Međutim, nakon što je upozoren da je to kršenje propisa, postupio je po tumačenju Agencije i prijavio je imovinu”, navodi se u saopštenju.

Takođe, njegova supruga je podnijela ostavku u lokalnom parlamentu. Po Zakonu o izbru odbornika i poslanika, ona stupa na snagu danom podnošenja.

Kako se navodi u saopštenju, iako je ranije postojala praksa da se nakon ispravljenih grešaka to tretira kao zakonito postupanje, ASK je već podnijela prekršajnu prijavu protiv Softića.

“Smatramo da je ovo revanšizam države zbog tužbe koju je podnio, jer tužilaštvo i policija nijesu rješili pokušaj njegovog ubistva 2007, godine. Umjesto da kazni počinioce i djelotvorno i hitno istraži drugi napad, država se preko ASK i anonimnih prijava, koje se "naprasno" množe, ostrvila na novinare i aktiviste NVO”, navodi se u saopštenju DPNCG.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније