Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 12. 2017. 19:42   >>  19:18 5

26 GODINA KASNIJE

Dubrovnik kao opomena

Šesti decembar u Hrvatskoj se obilježava kao Dan dubrovačkih branitelja. Samo tog dana ‘91. godine od granatiranja od strane vojnika JNA i crnogorskih rezervista je poginulo 19 ljudi, 60 ranjeno i znatno oštećeno staro jezgro grada pod zaštitom UNESCO-a. Dvadeset šest godina kasnije sagovornici Dnevnika TVCG kažu da je malo urađeno na osudi zločina koji je počinjen.

Među ljudima su prije 26 godina bili protiv napada na Dubrovnik je i Džemal Perović. Dvadeset šest godina kasnije zbog onoga što se desilo ni danas nije spokojan.

“Ja sam danas još tužniji zbog jedne druge činjenice, što Crna Gora ni dan danas nije prigrlila civilizacijske vrijednosti nije iskoristila jedan Liberalni savez CG, koji je promovisao te vrijednosti. Nije iskoristila niti “oprosti nam Dubrovniče” da spere ljagu sa obraza Crne Gore.

Da vrijeme koje je prošlo nije dobro iskorišćeno smatraju i neki u Hrvatskoj.

“Ne mislim da je to samo krivica Crne Gore, već i krivica odvjetništva u republici Hrvatskoj. Mi mislimo da tužilastva ne sarađuju”, saopštio je Eugen Jakovčić iz hrvatskog Centar za suočavanje s proslošču - Dokumenta.

Vidjeli su i vide da ni u Crnoj Gori zbog Dubrovnika ne vlada apsolutni spokoj.

“Ono što se događalo u Dubrovniku je pogodilo mnoge i u Crnoj Gori i mislim da se ni ljudi u Crnoj Gori nijesu dobro osjećali sa tom činjenicom. Politički odnosi su jako dobri, nekako u dijelu javnosti u Hrvatskoj možda naročito od kad se Crna Gora okrenula od Srbije. Postupalo se po onoj logici neprijatelj našeg neprijatelja je naš prijatelj”, ističe Jakovčić.

No logika može, ali problem je što ne mora da bude najbolji saveznik.

“Bojim se da smo i dan danas podložni šovinizmu mržnji prema svemu drugačijem. Bojim se zbog činjenice što su danas na vlasti oni isti koji su huškali na rat i danas bi možda Crna Gora u nekim sličnim okolnostima opet jurišala na neki Dubrovnik”, zaključio je Džemal Perović.

Tatjana Debeljević, TVCG

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније