Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

07. 12. 2017. 10:58   >>  14:42 1

NVO GREEN HOME

Nastavlja se politika devastacije rijeka

Iz Nevladine organizacije "Green Home" oštro osuđuju zagovaranje politike brže i masovnije izgradnje mini hidroelektrana u opštinama na sjeveru Crne Gore. Takva politika, kako navode, donijela je samo devastaciju rijeka, eksproprijaciju imovine i oduzimanje vode lokalnom stanovništvu.

"U saznanju smo da su predstavnici Odbora za energetiku Montenegro biznis alijanse (MBA) održali sastanak u Ministarstvu ekonomije i sa predstavnicima tog vladinog resora razgovarali na temu stvaranja uslova za bržu i masovniju izgradnju mikro hidroelekrana u opštinama na sjeveru Crne Gore, te da se Opštine više uključe i svojim aktivostima potpomognu izgradnju hidroelektrana", navodi se u saopštenju NVO Green Home.

Oni oštro osuđuju zagovaranje takve politike razvoja koja, kako ocjenjuju, do sad nije donijela ništa drugo osim devastacije rijeka, eksproprijacije imovine i oduzimanja vode lokalnom stanovništvu koja im je, dodaju, neophodna za vodosnadbijevanje i navodnjavanje. Kako su kazali, o tome najbolje svjedoče brojni protesti u opštinama na sjeveru Crne Gore.

"Dosadašnje planiranje izgradnje malih hidrolektrana imalo je veliki broj problema, neodrživo je i nije se vršilo u skladu sa važećim zakonskim aktima i obavezama prema životnoj sredini i socijalnim pitanjima. S obzirom da ne postoje planovi korišćenja voda, odnosno nema podataka o tome koliki broj lokalnog stanovništva i u kojim količinama koristi vodu iz rijeka za vodosnabdijevanje, navodnjavanje i td. i da se planiranje mHE nije sprovodilo u skladu sa ovakvim planovima, lokalno stanovništvo je svjesno da može imati značajne posljedice nastale uslijed eksploatacije mHE. Uzimajući u obzir činjenicu da značajan broj ljudi koji živi na teritoriji opština: Berane, Andrijevica, Bijelo Polje kao i ostalih opština koristi vodu iz rijeka za navodnjavanje svojih usjeva sistemom kanala, lokalno stanovništvo je takođe svjesno da može doći do toga da u ljetnjim mjesecima neće biti dovoljno vode u vodotoku i da će na taj način njihovi usjevi biti ugroženi, a ti isti usjevi su vrlo često i glavni prihodi i osnova egzistencije stanovništva gore navedenih opština", ističu iz te NVO.

Kako su kazali, Ministarstvo ekonomije koje je nadležno da odobravanje projekata malih hidroelektrana nije u fazi planiranja ovih projekata uključilo lokalno stanovništvo sa ciljem razvijanja najboljih tehničkih rješenja.

"U fazi planiranja dodjele koncesija bilo je potrebno uspostaviti participativne procese, odnosno angažovanje lokalnog stanovništva, koje će vjerovatno najviše biti ugroženo uticajem izgradnje, što je praksa na kraju i pokazala. U skladu sa svim navedenim, kao i činjenicama da izgradnjom mHE će doći do određenog narušavanja pejzažne, ekološke i memorijalne vrijednosti, smatramo da je lokalno stanovništvo moralo imati mnogo značajniju ulogu u procesu planiranja kao i odlučivanja o izgradnji malih hidroelektrana kako bi male hidroelektrane bile održive i korisne kako za državu i koncesionare tako i za lokalno stanovništvo svih opština u kojima se planira izgradnja malih hidroelektrana", navodi se u saopštenju.

Iako se, kako su kazali, često govori o brojnim koristima lokalnog stanovništva od tih objekata ističu da je dosadašnja pozitivna praksa bila da koncesionari zaposle određen broj lokalnih stanovnika u toku faze izgradnje mHE kao i da izgrade seoske puteve tamo gdje je to najpotrebnije. Ipak, ističu, faza izgradnje nije dug proces, samim tim zapošljavanje stanovništva u fazi izgradnje, kako ocjenjuju, ne predstavlja dugoročan benefit po lokalno stanovništvo.

"Takođe, često se misli kako će lokalno stanovništvo biti kvalitetnije i sigurnije snadbjeveno električnom energijom što bi svakako bila ogromna korist malih hidroelektrana, na žalost, ne može se reći za svaku buduću malu hidroelektranu da će obezbijeti lokalnu autonomiju u energetkom smislu i sigurnost napajanja potrošašača", kazali su iz te NVO.

Da li će mala hidroelektrana obezbijediti kvalitetnije i sigurnije snadbijevanje električnom energijom, kako navode, zavisi od njene instalisane snage.

"Zapravo ako je instalisana snaga mHE dva MW ili više obično se ne konektuje na niskonaponsku mrežu već na 35kV trafostanicu, tako da se na osnovu ovoga može zaključiti da mHE ne predstavlju distribuirani izvor energije. Od 2007. godine pa do danas odobreno je više od 50 projekata malih hidroelektrana čija ukupno instalisana snaga prelazi 100 MW a planirana godišnja proizvodnja je preko 300 GWh", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније