Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

07. 12. 2017. 14:04 >> 13:32

HRA

Policijska tortura pred Evropskim sudom

Žrtve policijskog zlostavljanja u Zlatarskoj ulici u Podgorici, Branimir Vukčević i Momčilo Baranin, podnijeće predstavku Evropskom sudu za ljudska prava protiv Crne Gore, saopšteno je iz NVO Akcija za ljudska prava (HRA).

Kao razlog za upućivanje predstavke Evropskom sudu iz te NVO navode to što su Vukčević i Baranin i dalje žrtve, kako su kazali, nedjelotvorne istrage policijskog zlostavljanja, jer dodaju Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici (ODT) nije uspjelo da izvrši odluke Ustavnog suda i sprovede istragu policijskog nasilja prema njima na nivou minimalnog evropskog standarda.

"ODT je dostavilo Ustavnom sudu izvještaj o mjerama koje su preduzeli da izvrše odluke tog suda, a kojima je tom tužilaštvu naloženo da u roku od tri mjeseca preduzme 'odgovarajuće radnje i mjere, radi sprovođenja temeljne, brze i nezavisne istrage, koja treba da osigura identifikaciju i krivično gonjenje policijskih službenika Uprave policije Crne Gore koji su 24.10.2015. izvršili krivično djelo zlostavljanja”, i da o izvršenju odluke podnese izvještaj", navodi se u saopštenju.

Izvještaj, koji je Ustavni sud dostavio oštećenima, kako su kazali iz HRA, pokazuje formalistički pristup ODT-a izvršenju sudskih odluka, i kako ocjenjuju, izgleda samo kao pokušaj da to tužilaštvo svoje prethodno neadekvatno postupanje prikaže kao najveći mogući domet istrage tog slučaja.

"Ovakav pristup je podržao Vrhovni državni tužilac, jer je u pismu predsjedniku Ustavnog suda od 20. oktobra 2017, saopštio da on jeste preduzimao njegova zakonska ovlašćenja u ovom predmetu", kazali su iz HRA.

Iz te NVO zaključuju da državno tužilaštvo u cjelini nije spremno da pruži istragu izvršilaca krivičnih djela u redovima policije u skladu s evropskim minimalnim standardom ljudskih prava.

"Oštećeni su, u komentaru na izvještaj tužilaštva Ustavnom sudu i Vrhovnom državnom tužiocu, ukazali na osnovni nedostatak u istrazi, a to je propust da se kritički preispituju izvještaji policije o tom događaju, kako nalažu standardi iz dosadašnje prakse Evropskog suda za ljudska prava. ODT je tako propustilo da adekvatno sprovede ispitivanje pripadnika SAJ, da snimak prebijanja podvrgne adekvatnom vještačenju, da ispita ko je od pripadnika policije bio zadužen za policijska vozila koja se vide na snimku, da preispita kontradiktorne izvještaje i iskaze predstavnika policije o tom događaju, uključujući tvrdnju da 'servis za snimanje ostvarenih komunikacija u TETRA sistemu nije radio' i sl", kazali su iz HRA.

ODT, kako ističu, nije pokazalo interesovanje ni za tvrdnje Milenka Kićovića, koji je u oktobru ove godine javno saopštio da je bio zlostavljan od strane policije u istoj ulici i u isto vrijeme, a o čemu su izvijestili mediji.

"Konačno, ne zapostavljamo činjenicu da se Uprava policije ponašala kao da se podsmijeva ovoj istrazi, očigledno bez spremnosti da istražuje počinioce krivičnih djela među onima koji su i dan danas njeni službenici i aktivno primjenjuju službena ovlašćenja u Crnoj Gori. Ovu činjenicu smatramo kontinuiranim i zastrašujućim propustom Vlade da obezbijedi vladavinu prava, i očekujemo da na to jasno ukaže Evropski sud za ljudska prava i drugi organi Savjeta Evrope, na osnovu predstavke oštećenih Vukčevića i Baranina", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније