Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

07. 12. 2017. 15:45 >> 15:28
4

ASK SAOPŠTILA

"Postupak protiv Softića nepristrastan"

Agencija za sprječavanje korupcije je odbacila navode da je pokretanje postupka protiv novinara i člana Upravnog odbora Društva profesionalnih nezavisnih novinara (DPNCG) Tufika Softića, koji je i vršilac dužnosti direktora lokalnog Radio Berana, ima bilo kakve elemente pristrasnosti.

Softić je v.d. direktor Radio Berana već dvije godine, a Agencija je pokrenula postupak po anonimnoj prijavi koju je dobila nekoliko dana prije nego što je Osnovni sud u Podgorici izrekao presudu, kojom je utvrđeno da država nije obezbjedila djelotvornu zaštitu napada na Softića 2007.

Podsjetimo, Softić za TVCG ranije kazao da se i prije dvije godine znalo da je javna ličnost i da je imenovan za vršioca dužnosti direktora Radija Berana, te da je imao tumačenje da u statusu vršioca dužnosti nije u konfliktu interesa, niti da je javni funkcioner.

ASK smatra da je Softić u sukobu interesa, jer je njegova supruga odbornica SNP-a u lokalnom parlamentu. Takođe je sporno i što nije prijavio imovinu kao javni funkcioner.

"Agencija je u tom predmetu postupala isključivo u skladu sa Zakonom, a na osnovu zahtjeva podnijetog od strane NN lica, po kojima je Agencija dužna da postupa u skladu sa članom 31 Zakona o sprječavanje korupcije. Imenovani javni funkcioner je dao izjavu u postupku pred Agencijom na usmenoj raspravi koja je sprovedena u skladu sa Zakonom o opštem upravnom postupku, kada je od ovlašćenog službenika Agencije upoznat da je njegovo postupanje u suprotnosti sa Zakonom, što je imenovani i sam prihvatio i nakon upozorenja Agencije, otklonio postupanje suprotno zakonu time što je podnio Izvještaj o prihodima i imovini, a njegova supruga ostavku na javnu funkciju odbornika", istakli su iz ASK-a.

Kako su kazali, paralelno s tim upravnim postupkom pokrenut je i prekršajni postupak pred nadležnim sudom za prekršaje, "a što je praksa od početka rada Agencije, jer otklanjanje nepravilnosti u toku trajanja postupka ne oslobađa javne funkcionere od odgovornosti, ni prekršajne ni administrativne".

"Podsjećamo da je 18. oktobra 2017. Agenciji dostavljen zahtjev NN lica za pokretanje postupka utvrđivanja da li vršilac dužnosti direktora javnog emitera Radio Berane DOO krši odredbe Zakona o sprječavanju korupcije i Statuta Radio Berane DOO na način što istovremeno obavlja funkciju vršioca dužnosti direktora, dok njegova supruga obavlja funkciju odbornice. Na osnovu utvrđenih činjenica i sprovedenih dokaza i striktne primjene materijalnog prava, Agencija je utvrdila da je ovaj javni funkcioner prekršio član 7 Zakona o sprječavanju korupcije, a u vezi sa članom 33 i 42 Statuta DOO Radio Berane na način što je na osnovu odluke Savjeta o imenovanju od 15. aprila 2016. godine imenovan na funkciju vršioca dužnosti direktora, dok je njegova supruga obavljala funkciju u SO Berane, čime je kao javni funkcioner podredio javni interes privatnom i izazvao sukob interesa", objasnili su iz ASK-a.

U saopštenju Agencije se naglašava da je javni  funkcioner prekršio Zakon jer u skladu sa članom 8 nije obavijestio organ vlasti u kojem vrši funkciju o postojanju privatnog interesa, niti je na osnovu člana 23 dostavio Agenciji Izvještaj o prihodima i imovini u roku od 30 dana od stupanja na funkciju.

"Agencija još jednom ističe da se i ovom prilikom radi isključivo o uobičajenoj proceduri u nizu svakodnevnih redovnih aktivnosti ovog organa, s obzirom na to da Agencija svakodnevno vodi postupke utvrđivanja kršenja Zakona o sprječavanju korupcije po prijavama trećih lica, kao i po službenoj dužnosti, te da odgovorna službena lica koja su vodila postupak u odnosu na Softića nijesu bila u bilo kakvom saznanju o eventualnim sudskim postupcima koje je ovaj javni funkcioner ranije pokrenuo protiv Crne Gore pred nadležnim sudovima. Stoga, postupanje po predmetnoj prijavi, isključuje bilo kakvu političku konotaciju odnosno pristrasnost ili namjeru zloupotrebe u primjeni Zakona o sprječavanju korupcije od strane Agencije", navodi se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније